dimarts, 7 de setembre del 2010

Ressaltant les esquerdes



El craquelat, la trama de fines esquerdes que recobreix algunes peces ceràmiques, pot produir-se de moltes maneres, ja sigui de forma espontània o intencionada com en el cas del rakú, per exemple. Aquest efecte, és degut a les diferències entre la superfície i l'esmalt a l'hora d'encongir-se o dilatar-se quan hi ha canvis bruscos de temperatura. Quan tinc esmalts que craquelen, de vegades m'agrada ressaltar-ne l'efecte. Com en aquesta tetera que és una de les darreres que vaig poder fer al taller i que em vaig endur a casa per a nansar. Per a marcar el craquelat he fet servir nogalina, que és un tint natural extret de les pellofes de les nous. 

 
He recobert bé la peça de nogalina dissolta en aigua amb un pinzell i he esperat per a que penetrés dins les esquerdes. Després ho he netejat bé amb aigua. M'agrada com ha quedat. La nogalina fa visible el craquelat donant-li un to marró fosc. Trobo que armonitza molt bé amb les zones on aquest esmalt de coure ha donat matisos també marronosos. Hi ha ceramistes que utilitzen retoladors permanents per a remarcar el craquelat. Amb un marcador gruixut pinten la peça i després la netegen i solen quedar tons més tirant a negre blavós. Crec que també hi ha qui utilitza tinta xinesa... I vosaltres, sabeu alguna altra manera de ressaltar el craquelat?


També estic practicant per a intentar aconseguir fotos una mica més professionals de les meves peces... Aquesta  imatge m'ha quedat una mica groga intentant treure-li una ombra vermellosa que tenia. L'he d'arreglar però així veieu més o menys com és la peça. Quan li hagi posat nansa us la torno a ensenyar i a veure si la foto queda millor! :)

6 comentaris:

mar anton ha dit...

Qué tal con cera mezclada con betún de judea????

Eli Pastafangs ha dit...

Interesante!! No lo he probado nunca en una pieza esmaltada para marcar el craquelado... Sólo había aplicado cera sobre una superfície bruñida bizcochada para sacarle más brillo...
Gracias por la aportación!
Y un besote pa Madrid :)
Eli

mar anton ha dit...

Yo no lo he probado pero tiene su lógica. La mezcla la puedes hacer tú, pero también la venden ya hecha. También quizá se podría aplicar directamente el betún de judea...no sé, cuestión de probar. Un besote.

Anònim ha dit...

un poc tard potser pero... jo soc igual de freaky...proveu amb el te verd! es lo mes eco-lògic,no troveu? la deixes en remull uns dies, mes dies mes tint, despres la netejes i queda perfecte

Eli Pastafangs ha dit...

Bona aportació Mercè! La nogalina també és ecològica, és extracte de nou. Les pells de la nou (no la closca sino la part de fora) s'han fet servir com a tint natural des de fa segles i dóna resultats bastant ràpid. Provaré també el tè verd!
Gràcies pels comentaris :)
Eli

chwilka ha dit...

i can't understand what have you written, but i can see your ceramic on pics:) it's looking like delicate and original. my congrats for your work!

Related Posts with Thumbnails