dimecres, 15 de setembre del 2010

Denise Wren: apunts biogràfics


Denise Tuckfield, va néixer a Albany, a l'oest d'Australia, el 1891. De ben petita va traslladar-se  a viure a Gran Bretanya quan, l'any 1900 la seva família va emigrar cap a Surrey, Anglaterra. Allí va estudiar a l'Escola d'Art de Kingston durant cinc anys, on rebia classes del dissenyador d'Art Nouveau Archibald Knox . El 1912, va desvincular-se de l'escola per a cofundar, junt amb el seu mestre, el Knox Guild of Design and Craft (que podria traduir-se com el Gremi Knox de Disseny i Artesania).
Va ser també a Surrey que la ceramista va aprendre l'ofici del torn d'un terrisser local. En agraïment, un cop finalitzat l'aprenentage, Wren va comprar-li un torn de peu. L'estada de Wren al Knox Guild va durar un any, després del qual va casar-se amb Henry Wren. Va ser amb ell que més endavant va organitzar durant més de deu anys l'exposició anual  Artist-Craftsman Exhibition al Central Halls de Westminster.



Denise Wren va assistir a classes de terrisseria durant un any, el 1920, a la Camberwell School of Arts and Crafts. Després, va establir-se en una casa amb el seu marit a Surrey i va muntar-hi la terrisseria Oxshott Pottery.  Allí  va dissenyar i construir diversos forns de gas i de llenya, en els quals feia les cuites per a les seves ceràmiques de baixa temperatura fetes a mà o a torn i esmaltades. Aquests dissenys de forns van ser posteriorment una referència per a molts altres ceramistes. Paral·lelament, tenia cura dels seus animals i aprofitava el temps que li quedava per a escriure manuals de ceràmica. Aquestes són mostres d'esmalts de baixa temperatura enganxades en un cartró.


 Wren va comprometre's intensament en la difusió de la ceràmica i del 1922 al 1950 va organitzar cursos  al seu taller durant els mesos d'estiu. També durant dos anys va exercir com a professora en diferents escoles entre les que destaca la Teddington School of Art (1924-26).



Aquestes són unes proves que servien per a mostrar els diferent resultats d'esmalts a la sal.

El 1950, la seva filla  Rosemary Wren, que també es convertiria en una reputada ceramista,  comença a treballar amb ella a jornada completa. Juntes, un cop finalitzà la segona guerra mundial, comencen a fer peces de gres decorades amb esmalts a la sal.


Entre el 1965 i el 1975, Denise Wren va començar a modelar elefants que esmaltava a la sal o bé coïa en serradures o rakú. Van arribar a ser bastant famosos aquests elefants! La Oxshott Pottery es va traslladar a Exeter, Devon , un any abans de la mort de Denise Wrenel que va tenir lloc el 1979.

La informació completa que ha servit per a elaborar aquesta biografia podeu trobar-la aquí i aquí.
Related Posts with Thumbnails