dijous, 28 d’abril del 2011

Morir de dia al Maldà


Si no l'heu vist, us recomano aquesta pel·lícula. Ja comença a fer uns quants anys que conec a la Laia, des d'abans inclús que treballés com a guionista de les darreres pelis del Joaquim Jordá, un dels directors de cinema més interessants i originals del nostre país. Després de la mort del Joaquim, he estat testimoni tangencial de la construcció de "Morir de dia", la pel·lícula que la Laia Manresa i el Sergi Dies van fer a partir d'una idea que el Joaquim va deixar esbossada però que mai va a arribar a emprendre. 




No és una pel·lícula d'aquelles que agraden a tothom, precisament. Deliberadament o no, l'efervescència de la Barcelona olímpica, va esborrar per complet el transcurs i les seqüeles d'aquesta època de la nostra història recent en la qual es centra el film. Es tracta d'un retrat cal·lidoscòpic emprès des de l'interior mateix de cadascuna de les històries que explica.
En la línia de Jordá, ens trobem amb una composició polièdrica. Hi ha uns personatges: Pau Malvido (alias de Pau Maragall), Mercè Pastor, Pepe Sales i Juanjo Voltas i narra des de cadascun d'ells la convivencia particular amb l'heroïna; hi ha una exploració fantàstica de la cultura catalana underground ( una interessantíssima recuperació, per exemple, del poeta, pintor i músic Pepe Sales, els poemes del qual van servir de punt de partida a Albert Pla en configurar seu àlbum Cançons d'amor i droga ); descobrim també el context social en què aquests personatges van viure aquesta relació amb la droga; hi ha l'experiència dels desapareguts a través de la seva pròpia veu (filmacions, diaris, creacions d'un indubtable valor documental); i l'experiència dels supervivents... 


Crec que "Morir de dia" és proposa treure finalment a la llum la versió silenciada de la Barcelona preolímpica. Una aposta arriscada, perquè molts han preferit des d'aleshores mirar -i inclús dirigir la mirada dels altres- sempre cap a una altra banda. Però és un projecte que neix d'un interès molt sincer per saber sobre allò que molts dels qui encara estan entre nosaltres van viure tan de prop d'una manera o altra, un exercici d'apropament a les generacions a qui va tocar de prop tota aquesta moguda. I aquesta sinceritat i aquesta voluntat d'apropament són poc freqüents en el món del cinema. 




Després de les moltes dificultats per a ser projectada a les sales, finalment "Morir de dia" estarà als Cinemes Maldà com a mínim durant una setmana sencera, del 6 al 12 de maig. Es projectarà a la sessió de les vuit del vespre, per a saber l'hora exacta consulteu la cartellera, i durant la primera setmana, es faran petites presentacions especials abans de la projecció de la pel·lícula. Aprofiteu l'ocasió!!
Related Posts with Thumbnails