Abans de tot, un parell d'aclariments... Aquestes entrades que publico amb el nom de "Quadern de Marina Alta" corresponen a una transcripció de les notes que anar prenent el cap de setmana passat durant la meva estada a casa l'Encarna Soler. Evidentment és una crònica a posteriori. Diumenge al matí desenfornàvem i a la nit jo ja era a Barcelona. Però he volgut d'alguna manera traslladar-vos l'experiència i les emocions narrant el que vaig viure aquests quatre dies a poc a poquet, una mica al mateix ritme en què tot va anar succeïnt... El segon aclariment me'l fa l'Encarna... Em diu que el nuka no era de cendres de figuera i que "El nuka realment es fa amb cendres d'arròs, però que en no tenir arròs estava fet amb cendres de pi". Em vaig confondre perquè l'Encarna sí que va posar un altre esmalt de cendres de figuera a un dels seus chawans. I ara sí, això és el que vam estar fent dissabte a la tarda...
Divendres, 1 de Juny (tarda)
Després de dinar ja està tot ben sec i toca enfornar. Anem introduïnt peça: tot el que sigui tenmoku, nuka i dolomita va a la part de baix i els shinos a la resta del forn. Moltes de les peces estan completament esmaltades. L'Encarna ho fa sovint però jo tendeixo a netejar les bases de les peces. Aquesta vegada però, he esmaltat unes quantes peces per sota perquè vull provar una cosa que no he fet mai abans...
Des que ho vaig veure un dia a internet que tinc ganes de provar-ho!! Enlloc de potes de gall posarem petxines. L'Encarna m'explica com: s'han d'omplir primer amb refractari perquè amb la cuita les petxines es desintegren i la peça cauria i s'enganxaria a la placa.
Ja és tot a dins... ens queda el temps just de dutxar-nos i sortir cap a Benissa. Avui s'entreguen els diplomes a l'alumnat de l'Escola d'Adults on treballa l'Encarna i veuré l'exposició del treball de les classes de ceràmica i de joieria. Després hi ha un concert de jazz de la big band Si Fa Sol!! I després passem per la festa de la cervesa... però jo estic exhausta de tantes coses que he après, sentit i viscut en només un dia i mig!!!!
7 comentaris:
Renoi, quin cap de setmana més ben aprofitat Eli.
Això de les petxinesm'ha agradat molt.
Salut.
¡Qué buena idea la de las conchas! Ya nos contarás que tal ha funcionado.
Suerte con la cocción
Eli, que experiencia tan chula, muchas gracias por compartirla con todos, estoy deseando ver como han quedado las piezas. Un abrazo.
Hola Eli! excelentes fotos e historia, ¡qué ganas de ver las piezas acabadas!
Según nos dijo Miguel en una ocasión las conchas son invento japonés, muy utilizado en cocciones tradicionales de alta a leña en hornos noborigama o anagama, dejan unas marcas muy características en las piezas y se llaman dozenbo
Bicos!
Camil·la, van ser uns dies realments intensos!Pots provar això de les petxines, és molt fàcil!!
Laura, Mar, Aleixo, ya queda menos para ver el resultado!! Yo también ya tengo ganas de enseñarlo!!! besos C:
Eli,
Ets molt bona per mantenir la intriga!
Has pensat mai en esciure "culebrons"?
Petonets i espero el seguent capitol !!
Ja,ja,ja!!! C-:
Muntsa, la serie s'acaba demà, no et perdis l'últim capítol!!!
un petó bonica
Publica un comentari a l'entrada