dijous, 7 de juny del 2012

Quadern de Marina Alta (II)


Divendres, 1 de Juny  (matí)

Ens espera un dia de molta feina. Avui hem de pesar i preparar els esmalts, esmaltar totes les peces i enfornar-les per a poder encendre el forn el dissabte ben d'hora. 
Preparem, entre altres, un quilo de Shino, que és el nostre principal objectiu. És un esmalt que no conec gens... L'he vist moltes vegades en fotografies i he de dir que al principi em xocava bastant el contrast entre els taronges i els blancs típics d'aquest esmalt. També és característic que aparegui el "carbó atrapat" i aleshores poden aparèixer també tons grisos... La cuita del Shino ha de ser reductora a partir d'una certa temperatura. És per això que no la puc fer al meu forn elèctric...  El món de la reducció  és per a mi  molt misteriós... Anem abocant l'esmalt sobre les peces. Avui el sol escalfa de valent, s'eixugaran aviat...


En moltes de les peces es formen aquests foradets. Crec que és l'aire que puja pels porus de l'argila bescuitada. La peça de dalt, per exemple, és refractària de xamota mitja i porta una engalba per damunt que just està esgrafiada on apareixen els foradets...


En aquesta altra també es veu molt bé com els foradets ressegueixen un dibuix esgrafiat que hi havia a sota...
Per als Shinos hem provat bastantes pastes diferents. Algunes eren blanques i d'altres no... A veure com influeix en els esmalts cadascuna!


L'Encarna em convida a provar també alguns dels esmalts que ella utilitza habitualment. El plat d'aquí dalt porta un Tenmoku i per damunt un esmalt de dolomita, molt blanc i opac.


En aquest plat he fet el mateix però afegint un tercer esmalt (el de color gris) que és un Nuka fet de les cendres de la figuera que hi ha al pati de darrera de la casa. Això de superposar esmalts és una cosa que l'Encarna té molt per la mà, però jo no acostumo a fer gaire... Una cosa més per a explorar!!


No tinc ni idea de com es transformen dins el forn tots aquests esmalts... Realment esmalto "a cegues" i potser m'he passat amb alguns gruixos. El dolomita es trenca i es comença a aixecar i a separar... No sé pas si sortirà bé això!!!

4 comentaris:

Aleixo ha dit...

¡Una buena capa de esmalte como a mi me gusta!... lástima de placas nuevas recién estrenadas ;-)
¡Qué nervios!, no?! saldrá bien? saldrá mal? cuenta, cuenta!!

Eli Pastafangs ha dit...

Mañana más!!! C-:

Jordi Rovira ha dit...

Hola,... malgrat que no ens coneixem, us vull desitjar sort en la cocció, segur que surten coses molt guapes...

Tens un blogg molt bo.

Salut

Eli Pastafangs ha dit...

Gràcies Jordi!!
Acabo de passar-me pel teu blog i descobert amb molta enveja que tens un fornet de llenya ben bonic!!! Molt xules les peces també! T'enllaço al Pastafangs per a anar-te seguint C-:

Related Posts with Thumbnails