dissabte, 9 de juny del 2012

Quadern de Marina Alta (IV)


Dissabte, 2 de juny

L'Encarna s'ha llevat ben d'hora aquest matí. Abans de les 7 del matí el forn ja està encès. Ha engegat de moment dos cremadors i les entrades d'aire estan ben obertes. Primer pujarem temperatura  a poc a poc i després encendrem els dos cremadors restants. De moment mantenim l'atmosfera del forn oxidant. 
Poc abans d'assolir la temperatura de reducció tenim un petit problema: les dades dels piròmetres superior i inferior no quadren!! Però per sort tot queda en un petit ensurt: només canviant la polaritat de l'aparell tot tornar a  funcionar amb normalitat i a 700ºC comencem la reducció ajustant l'entrada d'aire. D'un moment a l'altre veurem aparèixer la flama per la xemeneia que ens ho confirmarà. Més endavant accentuarem la reducció tancant també una mica les sortides de la xemeneia... 


 Mentre la temperatura continua pujant, aprofitem per a fer una cuita de raku. Per desgràcia quasi no tinc fotos d'aquest dia, només alguna feta amb el mòbil... no tinc gaire bateria a la càmera i la poca que em queda vull reservar-la per a demà!
Per a l'esmalt verd de Raku que fa servir l'Encarna, farem dues cuites. La primera serà reductora,  tapant parcialment la xemeneia. El forn triga uns 45 minuts a assolir els 980ºC. La foto que veieu a dalt correspon a l'obertura del forn un cop acabada la primera cuita.  Després, sotmetrem les peces a una segona cuita oxidant, una mica més ràpida. Traurem les peces i només  en posarem en serradures una, que té unes parts que han quedat sense esmalt perquè duien una reserva de cera aplicada amb unes branquetes del xiprer del pati...



Provarem també un esmalt de bòrax, i un blanc i un turquesa en la següent cuita. Aquestes sí que les posarem totes en serradures.





Mentre dinem una fantàstica paella, el forn acaba la seva feina. A les tres s'acaba la cuita d'alta, tal com havia pronosticat l'Encarna. Els piròmetres marquen 1245ºC clavats a dalt i a baix del forn. Amb la inèrcia que porta acabarà d'assolir la temperatura correcta. Apaguem cremadors i tanquem per complet les entrades d'aire. 
Ja està. El que sigui que ha passat dins el forn ja ha passat i només podem esperar a demà per a saber-ho. 
La resta del dissabte transcorre en família, una deliciosa tarda compartida... El vespre arriba plàcid a Marina Alta en companyia de l'Encarna, el Carlos, la Nadia i el David... xerrant, collint nespres, bevent te... enlloc podria estar millor!! C-:
Related Posts with Thumbnails