diumenge, 23 de gener del 2011

Armonias y desarmonias ... ( II )


Armonias y desarmonias és un tapís compost per un total de 326 peces circulars muntades sobre una trama. Hi ha 176 peces grans d'uns 6,5 cm de diàmetre que estan connectades a través de 15o cercles petits (1 cm de diàmetre aprox.). De les peces grans 72 han estat impreses mitjançant un procés artesanal de fotoceràmica amb dicromats. Totes les peces són fetes de gres i cuites a 1260ºC. Aquí teniu detalls d'algunes de les peces ja cuites.


Les següents fotos són algunes proves per a comprovar que les mides encaixaven bé. Aquí les peces encara no s'han cuit a alta temperatura. Només han estat bescuitades i s'ha fet la impressió de les imatges.




Amb la Lola vam estar treballant la qualitat de les imatges.Va venir diverses vegades al taller a fer un seguiment del procés i per a conèixer millor la tècnica, sobretot al principi, durant la fase d'ajustament de l'emulsió... Després, amb les primeres proves  cuites, vam valorar juntes les millors opcions per a assolir el resultat que buscàvem.


I aquesta és una de les primeres proves...


Un cop decidit tot plegat, la preocupació era sobretot poder acabar-ho tot dins el termini previst. Les dificultats, bàsicament han estat que el fang a l'hivern i dins el meu taller triga segles a assecar-se!!! I calia tenir molta cura durant l'assecatge per a que les peces romanguessin el més planes possible després de la cuita. Paral·lelament, em calia comptar amb un altre inconvenient hivernal pel que fa al procés fotogràfic... Sabeu a quina hora es pon el sol al desembre??? El primer dia de proves em vaig trobar quasi exposant les imatges a les fosques, i era poc després de dinar!! Com que la llum del sol és indispensable per a aquesta tècnica vaig tenir les hores de feina limitades només al matí. Quan fas coses com aquesta ets molt més conscient de com s'escurça i s'allarga el dia. Ara, per exemple, només un mes més tard, ja tindria una bona estona més de marge per a treballar!! 
La proposta de la Lola m'ha motivat a tornar a reemprendre les meves incursions amb els dicromats i ara estic preparant tallers d'experimentació per a finals de febrer principis de març, quan hi hagi ja prou hores de llum per a poder-los fer millor. Ja avisaré per als qui tingueu el cuquet.,.. :-)

8 comentaris:

Ateliê v.cardia ha dit...

Hola Eli
Feliç any nou tard, em va agradar molt la seva feina amb la fotografia. Vostè treballa amb screnn de seda?
bjs Vicente.

Marcos Pacheco ha dit...

Tantes i tantes hores passades investigant a valgut la pena.
Enhorabona Eli,es guapíssim!!!

Un petó Mestra.

Eli Pastafangs ha dit...

Olá Vicente!!
Não utilizo "screen" mas uma técnica fotogràfica antiga que funciona com a luz do sol. Eu fiz uma emulsão fotossensível que eu apliquei diretamente sobre a superfície (bescuit 980ºC) e com um negativo em cima s'expõe na luz. Depois limpo-o com água e aparece a imagem. Eu estou contenta que você gosta!! :-)

Eli Pastafangs ha dit...

Marcos, què t'he d'explicar!! Aquí estem, sempre al peu del canó, oi?
Les coses sense treballar no surten i tu ho saps molt bé, però no hi ha res com tenir-ne ganes.
Petons per a tu i per a la "family"!!

chriterre ha dit...

Hola Eli

Quelle finesse dans les détails et les ombres....
Magnifique!!

Eli Pastafangs ha dit...

Merci Christophe! :-)

Joan Far ha dit...

Hola Eli,
Has fet que m'entri la curiositat amb això dels dicromats i m'he estat mirant els apunts que la Graciela té a la seva pàgina.
Has provat si funciona un fluorescent d'ultraviolats?
És una mica menys romàntic que l'exposició al sol, però també menys capritxós quan tens pressa.
Per cert, com tens el tema dels tallers? :)

Joan.

Eli Pastafangs ha dit...

Hola Joan,
he provat també amb una làmpeda que no és fluorescent però que és també UVA i funciona perfectament, només cal ajustar els temps. Molta gent que es dedica a la foto amb goma dicromatada sobre paper treballa amb làmpeda. Evidentment és una opció més fàcil de controlar que el sol!! El tema dels tallers... una mica més i ni ho has de preguntar... està a punt de caure la propera convocatòria! Els lectors i lectores del blog sereu els primers a saber-ho! ;-)
Una abraçada
Eli

Related Posts with Thumbnails