Els musgums són una ètnia que habita el nord del Camerún i el Txad, i que construeixen aquestes magnífiques cases de fang, anomenades cases obús per la seva forma, amb argila comprimida i assecada al sol. En realitat es tracta d'una mena d'adob, compost de fang, palla i aigua.
La base de les parets són notablement gruixudes a la base i es van aprimant a mesura que van pujant. Això confereix una bona estabilitat estructural a la construcció. Tota l'obra es realitza exclusivament a mà, sense fer servir cap tipus d'eina.
Però sota aquesta aparent simplicitat, la realitat és que res està fet de forma arbitrària i tot cumpleix una certa funció. Les cúpules tenen aproximadament la forma d'un arc catenari, de manera que poden aguantar el màxim pes amb el mínim material. Alhora, aquest és un bon sistema per a reduir la pressió de l'impacte de les gotes de pluja sobre les parets. La considerable alçada de les cases (que arriben als 9 metres) proporciona una temperatura agradable durant els dies de més calor, en part també gràcies a una obertura circular superior que permet que circuli l'aire i s'obtingui una sensació de frescor.
La decoració, d'estil geomètric i molt senzilla, també amaga una funció. Les estries geomètriques que recobreixen les cúpules, permeten drenar l'aigua de la pluja i també serveixen per a poder-s'hi enfilar, detall important ja que les cases dels musgum requereixen d'un manteniment periòdic.
2 comentaris:
Bonitas casas, ademas de ecologicas tienen un diseño estupendo, dan ganas de ponerse a construir una.
saludos
Lo curioso del caso es que no aparece el nombre del que las diseñó por ningún lado ;)
Lola, si te haces una, avisa, que vengo de visita!
un abrazo
Eli
Publica un comentari a l'entrada