diumenge, 27 de juliol del 2008

"Prodotti ceramici"


Aquests dies he aprofitat per fullejar més a fons aquest petit llibre que havia estat del pare d'una amiga meva i que ella va donar-me fa uns mesos pensant que em podia interessar. I la veritat és que és una petita joia!
És una edició italiana del 1909 - d'abans de la primera guerra mundial!!-, titulada "Prodotti ceramici. Maioliche, porcellane e gres", i l'autor és un tal Gaetano Maderna. No és que jo hagi estudiat mai l'italià, però si una avantatge tenim els qui parlem català i castellà és que, com a mínim en l'àmbit de la lectura, podem intuir, fins un cert punt, el significat de l'italià escrit sense gaire entrenament... Així que, en una primera ullada, he pogut desxifrar l'essència del seu contingut sense grans problemes... L'autor es centra en l'anàlisi dels diversos materials ceràmics (pastes i esmalts sobretot) i de les diferents tècniques de producció industrial (o millor, comparant amb els processos actuals seria dir semi-industrial) de l'època. Conté nombrosos gravats que il·lustren bàsicament la maquinària emprada en aquell moment ( molins de boles, forns, màquines de modelar per premsat o per extrusionat...).
De les dues imatges que us reprodueixo - si hi cliqueu a sobre podreu veure-les amb més detall- , l'una és de la secció de modelat de rajoles de colors i l'altra és un dels molts anuncis comercials especialitzats en el sector que figuren al final del llibre. Al primer gravat, l'acompanya una minuciosa explicació de com s'elaboraven les rajoles: primerament uns operaris distribuïen diferents engalbes sobre un motlle que delimitava perfectament cada zona del dibuix per colors i després s'acabava de premsar la resta del material ceràmic per a conformar la resta de la rajola. El segon gravat, és un anunci d'un piròmetre, realitzat amb la tecnologia punta de l'època: en aquelles dates, aquest tipus d'estris que ara ens son de gran ajuda, estaven en començant a evolucionar i gràcies als avenços tecnològics avui gaudim d'eines de gran precisió i fiabilitat. Per la resta, en altres camps, la tècnica ceràmica segueix sent molt similar a la de fa segles i segles...
Related Posts with Thumbnails