dijous, 12 de juliol del 2012

València: Fotoceràmica sense dicromats!


Els reptes sempre són benvinguts quan estàs fent el que t'agrada. Per això, quan la Rafaela i el Samuel del taller Alafia em van proposar de fer amb ells un curs de fotoceràmica no m'ho vaig pensar dues vegades. Ni tan sols quan em van demanar de fer-lo sense dicromats!!! Es tractava de substituir les sals de crom per Diazo (sulfat difenilamina), un compost químic que també s'utilitza en la fabricació de pantalles serigràfiques, i que és menys tòxic que els dicromats.


Vaig tenir poc temps per a experimentar amb el nou producte, però va ser suficient per a comprovar que funciona, tot i que alguns aspectes del procés presenten diferències considerables. A València vam treballar de valent, sobretot la gent que va venir al curs. Fora les aules feia moltíssima calor i queien les cendres que el vent arrossegava des dels incendis que van devastar hectàrees i hectàrees aquells dies... Però això no va ser cap impediment per a experimentar matí i tarda durant dos dies i treure-li el suc a la tècnica. 



Dissabte al matí, també vam experimentar amb una tècnica més accessible: la litografia a l'aigua amb fotocòpies. Sobre cru i sobre bescuit, amb engalbes o sense... 


Van ser poquets dies els que vaig estar a València, però intensos i fructífers, sempre acompanyada de gent càlida i fantàstica. Moltes gràcies a totes les persones que vau venir al curs!! Gràcies també a la Rafaela i al Samuel per la proposta, per l'acollida i per totes les inoblidables estones compartides !!! Espero poder seguir compartint moltes més coses amb ells en el futur!! I per últim també mencionar les valuoses aportacions de la Carmen Ruiz que va venir de visita al curs i que des de la seva perspectiva com a química va poder aclarir-nos alguns aspectes importants sobre les característiques tant del Diazo com dels Dicromats. Com en tot a la vida, als cursos ens nodrim els uns dels altres i sempre queden coses per aprendre!! C-:

4 comentaris:

planetabarro ha dit...

muy interesante, cómo me hubiese gustado asisitir al curso!!!! yo he hecho transfrencias de imágenes fotocopiadas o impresas, impregnadas en Zotal..pero huele tal mal y es tóxico...en unos días experimentaré con algunos disolventes, a ver qué pasa. Siempre salen color "sepia viejo"

saludos

Encarna Soler ha dit...

Que interesant tot el curs!!!!!
Moltes felicitats perque els resultats semblen estupendos.

Eli Pastafangs ha dit...

Hola PlanetaBarro!
Ya me contarás que tal con los disolventes. Definitivamente el zotal es bastante disuasorio a la hora de emplear esta técnica!!C-:
Pero las transferencias de las que hablas son muy interesantes y pueden dar resultados muy buenos.

Saludos

Eli Pastafangs ha dit...

Gràcies Encarna!!
... i petons C-:

Related Posts with Thumbnails