dijous, 7 de maig del 2009

Cal Tupinaire

Avui volia compartir amb vosaltres aquestes fantàstiques fotos que han arribat a les meves mans per un d'aquells feliços atzars que es donen només de tant en tant. Gràcies al Vols-Tens i per assumptes que poc tenen a veure amb la ceràmica, vaig contactar amb el Marc de la Seu, que casualment va resultar que prové d'una llarga saga de terrissers: Cal Tupinaire. Davant el meu interès per la història de la família em va enviar aquesta petita col·lecció de testimonis fotogràfics. Us recomano que amplieu bé cada foto (feu click a sobre la imatge) per a apreciar-ne millor els detalls. Espero que les disfruteu tant com jo!

A la primera foto, podem veure l'Ermengol Tor, el besavi del Marc, a l'obrador, franquejat pels seus tupins. La imatge no és de prou bona qualitat com per assegurar-ho, però jo diria que el senyor gran que hi ha a la seva dreta està estirant una nansa...


Aquí veiem un primer pla de l'Ermengol Tor assegut al torn de peu. Està treballant un tupí a cap de pastó i a la dreta s'hi pot veure un munt de peça acabada.

A la tercera foto el veiem envoltat de la família (ell es el segon per la dreta) i la producció d'atuells de fang assecant-se al sol.


En Marc m'explicava així la darrera imatge de Cal Tupinaire: "La quarta foto és quan el besavi era més gran i la meva avia es la de la dreta que està menjant. Tots els tupins estan a terra davant d'on vivia la meva avia, encara hi viu el seu marit el meu avi, i a l'esquerra pots veure la carretera que va des de la Seu a Andorra, concretament al barri del Serrat de la Capella."


Aquesta darrera foto és una preciosa estampa del 1933 (revelada sobre una placa de vidre) de Cal Gispert, una rajoleria de la Seu. La imatge està extreta d'un llibre de fotografies antigues de principi del segle XX. Moltes gràcies al Marc i a la seva família per l'aportació!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic molt content d'haver compartit aquestes fotografies amb la Eli i permetre la seva difusió en aquest espai bloc. Espero que us hagin agradat molt i m'agradaria felicitar-vos a tots aquells que manteniu vius els antic oficis malauradament cada dia més oblidats.

Salutacions a tots!!!

maria ha dit...

Sempre m'han agradat les fotos antigues.
Gràces per la vostra aportació.
maria

Eli Pastafangs ha dit...

Em consta que és molta la gent a qui els han agradat aquestes fotografies. Aquestes col·laboracions són tot un luxe!!
Gràcies altra vegada, Marc!
ELi

Related Posts with Thumbnails