dijous, 21 de maig del 2009

AJUDA’NS A SALVAR ELS FORNS DE TERRISSA DE BREDA


He rebut un correu amb la següent petició d'ajuda. La informació que donen crec que és prou significativa per a que els que creiem que val la pena protegir aquest tipus de testimònis històrics ens movem una mica:

El dimarts 5 de maig, TV3 es va acostar a Breda per informar de la pèrdua del forn de Can Paiella, enderrocat al carrer Nou de Breda el passat 27 d’abril d’enguany. La notícia es pot veure al minut 05:19 del següent vincle:



Can Paiella era un dels darrers forns moruns que es conservaven a Breda i un dels únics que es podien utilitzar per fer demostracions en viu del procés tradicional de coure terrissa. Actualment, en tot el país resten escassos exemplars d’aquest tipus de forns. Als anys 50 del segle XX Breda comptava amb una vintena de forns, dels quals a dia d’avui només se’n conserven cinc. Una colla de veïns del poble ha alertat del perill de perdre tots aquestes construccions si no es redacta un Pla de Protecció que en garanteixi la conservació. En la notícia apareguda a TV3 es poden veure algunes imatges de la cuita realitzada el gener del 2005, que va ser l’última que es va fer al forn de Can Paiella.


COM ENS PODEU AJUDAR?

Us adjuntem un document [el teniu a continuació ] per donar suport a la consulta que una colla de veïns i persones vinculades al món de la ceràmica hem presentat al departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en la qual demanem que s’iniciï el procés de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional dels forns moruns de Breda.Només cal omplir la part del formulari corresponent a les vostres dades personals i enviar-lo a les dues adreces de correu-e stgirona.cultura@gencat.cat i a masfrancesc@gmail.com abans del 5 de juny de 2009, dia en què es reunirà la comissió de patrimoni de Girona. Podeu seguir enviant, però, els vostres correus de suport passada aquesta data.

Text a reomplir i enviar:


CONSULTA
Adreçada Att: Comissió de Patrimoni de Girona
Miquel Sitjar
Generalitat de Catalunya
Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació
Serveis Territorials de Girona
Carrer dels Ciutadans, 18
17004 GIRONA
Per part de


Nom:
Adreça postal:
Correu electrònic:
Telèfon:
DNI:
En representació de:
Benvolguts,
Dilluns 27 d’abril de 2009 s’ha enderrocat el forn de Can Paiella, al carrer Nou de Breda. Can Paiella era una de les darreres mostres de forn morú conservades a Breda. El forn morú és un de les construccions tradicionals destinades a la cuita de ceràmica arreu de la Mediterrània. Molt abans del segle XVI, la proliferació de l’activitat terrissaire a Breda va comportar l’existència de nombroses mostres d’aquest tipus d’arquitectura, que ja són escasses arreu del país.
Tot i que Breda té elements d'un gran valor patrimonial, la inexistència d’un Pla de Protecció permet, com ja està passant en els darrers anys, la desaparició de bona part del patrimoni local, sense que el departament de Cultura de la Generalitat s’hagi implicat en la conservació d’aquestes construccions.
La realització d’una fornada el 14, 15 i 17 de gener del 2004 va permetre recopilar material documental que constata el valor d’aquests forns. El programa "En directe" de Televisió de Catalunya va emetre algunes imatges d'aquest procés tradicional de fabricació de terrissa.
Des de fa anys, nombroses persones i entitats de la vila han mostrat el seu interès per la confecció d’un Pla Especial de Protecció. El procés que s’està seguint pot comportar que en el moment de redacció del pla no quedi patrimoni per protegir. El 1955 hi havia més de vint forns, però a dia d’avui ja només en queden cinc.
Us adrecem aquesta consulta per tal que la Comissió de Patrimoni pugui incoar el procés de declaració de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) dels forns moruns de Breda.

2 comentaris:

yves veyry ha dit...

excellente initiative !!!!

Eli Pastafangs ha dit...

Merci de ton post Ives!
Je suis souvent ton blog pour être au courant des nouvelles de la céramique a l'autre coté de la frontière. C'est bien intéressant. Merci de ton travail!
Eli

Related Posts with Thumbnails