dijous, 9 de gener del 2014

Any nou, resistències noves


El 2013 no ha sigut massa bon any per a aquest blog... He de confessar que és un espai que trobo a faltar... Per això, un dels propòsits del nou any serà reanimar el Pastafangs. Espero aconseguir-ho i que encara quedi algú que el llegeixi!!! C-:

I al taller comencem l'any avariades... les resistències del forn ja no donen més de sí!! 

Com saber si ja estan realment gastades?? Això no és una cosa que t'ensenyin a l'escola, ho he anat aprenent a base de fer servir el forn. Així que aquí van algunes de les coses que he anat aprenent per si li serveixen a algú... En primer lloc, l'aspecte. Les resistències es van emblanquinant amb el pas del temps. Aquí podeu veure'n unes de noves i comparar-les amb les de dalt que són les que vaig treure la darrera vegada: 


També notareu, que la cuita s'allarga. Cada vegada respondrà menys a la corba que li heu introduït, sobretot en la darrera fase. De la mateixa manera, podeu notar diferències considerables en l'aspecte d'alguns esmalts, i inclús del fang. 

Els esmalts apareixen més brillants, més transparents, o inclús poden regalimar quan abans no ho feien. Pel que fa al fang, sobretot en les pastes que vitrifiquin més fàcilment, poden aparèixer bombolles, com si haguéssiu amassat el fang tant malament que estigués ple d'aire. Això és el que vaig pensar el primer cop que em va passar!! :-( 

En realitat, segons em va dir el tècnic del forn, els causants de les bombolles són gasos que volatilitzen quan el fang ja ha vitrificat. Sigui com sigui, una sobrecuita causada per resistències en mal estat et poden arruïnar tota una fornada!! 



Si poseu cons, observareu que els corresponents a la temperatura màxima fonen de llarg mentre que el programador mai no sobrepassa aquesta temperatura. Veieu el con de dalt? Correspon a una cuita a 1250ºC i està com si hagués bullit... Fixeu-vos que els d'aquí baix corresponen a 1260ºC i estan menys fosos... corresponen a una cuita correcta! 



Això és perquè els cons no només són sensibles a la temperatura, sinó que, com als fangs i als esmalts, també els afecta la corba de cocció, o el que és el mateix, la relació temperatura-temps (podeu revisar això que vaig publicar fa mooolt de temps si voleu saber més sobre els cons). 

La meva darrera cuita va ser una ruina, així que vaig fer venir el tècnic i ara estic a l'espera del pressupost... Però amb les festes pel mig, el més calent és a l'aigüera... Mentrestant, per a sortir del pas, he fet alguna cuita a menys temperatura (de 1.250ºC he passat a 1.230ºC) i m'ha funcionat bé per a gresos i esmalts, tot i que el refractari el noto menys compacte... 

A la propera entrada...més sobre resistències!!! :-) 

5 comentaris:

Eli Pastafangs ha dit...

Per raons que desconec, aquesta entrada es va esborrar fa un parell de dies. Gràcies a aquesta pàgina: http://www.quierocrearunblog.com/2009/11/recuperar-entrada-post-borrada-blogger.html
he pogut recuperar més o menys l'entrada tal i com era. No així els comentaris...
Per sort, encara els tinc al gmail així que els enganxo a continuació:

Molt ben explicat Eli.
I sí, encara que fes temps que no hi havia entrades, et seguim llegint.
El meu En Blau està també bastant abandonadet últimament, no tinc gaire temps, però tot arribarà.
Bon any 2014 per a tú i per a les teves resistències.
Camil·la

Interesantísimo Eli, muchas gracias!
Mar

Gràcies Camil·la, gràcies Mar!!

emilia ha dit...

ESA ELI !!!!, ya se te ecaba de menos, se te agradece el esfuerzo y tus ganas de compartir.
BESOTES

elena ha dit...

Hola Eli, yo estoy en la misma situación, pero aún no he llamado al técnico. Me da miedito :(

un abrazo

Unknown ha dit...

Compta amb mi per llegir-te el 2014!

Jo tinc sort, que el tècnic del meu forn sóc jo :)

Eli Pastafangs ha dit...

@ Emilia: Yo también me echaba de menos, pero el 2014 va a ser sin duda un año Pastafangs!! C: Petó gran

@Elena: un miedo razonable Elena, ya me han dicho más o menos cual será el presupuesto y es casi el doble de lo que esperaba... Ya iré contando por aquí... Besos

@Joan: Què bé, Joan! C:
Ens veiem per aquí!

Related Posts with Thumbnails