diumenge, 26 de maig de 2013

CURS: Ceràmica. Argila cuita per a la construcció i mètodes de coccióEl curs “Ceràmica. Argila cuita per a la construcció i mètodes de cocció” vol donar a conèixer els materials, les eines i la metodologia necessària per a elaborar, des de casa nostra, les peces ceràmiques més habituals per a la construcció. El punt àlgid de l’experimentació amb ceràmica és la cocció al forn. Alguns ceramistes encara utilitzen llenya per a coure la ceràmica i les flames acaricien les seves peces. Es crea una forta relació entre el forn i el ceramista. El moment de la veritat arriba quan el forn s’obre. Els professionals poden tenir acumulat el treball de varis mesos en una sola cocció, i l’alegria o la frustració d’aquest moment és una experiència inigualable.

L’austeritat, la simplicitat, la robustesa, la durabilitat…donen planta als productes elaborats amb procediments antics, que són difícils d’imitar.Objectius generals del curs

Conèixer les propietats de l’argila cuita i els mètodes de construcció d’un forn de flama directa d’ús domèstic.

Objectius particulars

Experimentar manual i conscientment les formes i els volums; activar les habilitats creatives amb l’argila; sentir, fer, transformar, observar, expressar i compartir; desvetllar el geni adormit i fluir modelant.

Programa

Teoria: Recorregut històric de la ceràmica. Propietats de l’argila, en cru i cuit. Tipus d’elements ceràmics per a la construcció. Eines per al conformat de l’argila. Tècniques d’execució i conformat. Tipus de forns per a la cocció ceràmica. Estudi de la cocció. Millores de les propietats de la ceràmica per als seus diferents usos.
Pràctica: Elaboració de peces ceràmiques per a la construcció. Construcció d’un forn de llenya, per a ús domèstic, de flama directa tradicional. Procés d’enfornar i desenfornar.

Durada

2 jornades de cap de setmana; dissabte de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:00h. (el darrer dissabte realitzarem una cuita, amb el forn realitzat, de les peces elaborades durant el curs).

Públic

Arquitectes, Aparelladors, professionals de la construcció, ceramistes i tothom que estigui interessat en conèixer i experimentar amb aquest material mil·lenari.

Material proporcionat per l’alumne

Roba còmode, paper i llapis.

Material proporcionat per l’escola

Argila, eines de conformat, motlles, material per a l’execució del forn.
Documentació informativa.

Alumnes:

De 10 a 15 persones

Formadors:

Josep Matés. Mestre ceramista, terrisser i recuperador d’oficis tradicionals.

Dates:

1 i 15 de Juny

¡¡ Atenció !! Procés d’enfornar, cocció, obertura del forn i desenfornar. A partir del dissabte 15 de juny de 2013 a les 17:00 hores iniciarem el procés amb aquells alumnes que s’hagin inscrit al curs i vulguin participar voluntàriament en la vetlla del foc durant la nit del 15 al 16 de juny.

Preus:

Preu General: 215€ [ Promoció:165€]

Preu Estudiant i ANF: 115€

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció

C/ La Roureda, 5-7.

17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)Related Posts with Thumbnails