dimecres, 27 de febrer del 2013

Els colors d'Iznik





Carxofes, magranes, tulipes, jacints i clavells... exemplars de la flora que dóna color al jardí particular dedicat a la ceràmica d'Iznik que encara es podrà veure fins el 3 de Març al Museu de Ceràmica de Barcelona.


És la darrera exposició que tindrà lloc al Palau Reial, ja que el museu es traslladarà després a les Glòries de Barcelona.


Encara queden uns poquets dies per apropar-vos-hi i disfrutar amb aquestes peces otomanes 
profusament decorades pels quatre cantons. 


Iznik, emplaçada a l'Anatolia occidental, va ser el principal centre productor de ceràmica a partir de mitjans del sXV. Comenta Emmanuel Cooper al seu recomanable llibre "Historia de la cerámica" (CEAC ediciones, 1999) que la ceràmica otomana va eclipsar moltes de les ceràmiques islàmiques contemporànies. És característica la decoració amb flors policromades (jacints, clavells, roses i tulipes són les més típiques). Al profund blau de cobalt i als turqueses de coure i morats de manganès cal afegir com a color estrella un viu vermell amarronat conegut com a tronc armeni, que calia aplicar ben espès i que solia sobresortir, en conseqüència, de la resta de la decoració que sembla aplicada en sobrecoberta sobre una capa d'esmalt blanc d'estany opac.


Els exemplars blaus, ens parlen de la influència oriental, 
que també delata la presència d'ammonits en la decoració de nombrosos plats.




L'origen d'aquests ornaments d'ammonits, es troba a la decoració d'ones i roques característica de la porcellana xinesa realitzada en l'època de la dinastia Yuan (1279-1368). 

Sé que aviso amb poc temps, sé que tinc el blog una mica abandonat... Però si pot servir a algú aquesta recomanació, ja haurà valgut la pena!
Related Posts with Thumbnails