dissabte, 5 de gener del 2013

Shiboridashi


Abans de començar... tot i que sóc una gran apassionada del món del te, he de dir que no sóc ni de lluny una especialista en el tema. Sé del te menys de la meitat de les coses que m'agradaria saber, però vaig prenent i aprenent cada dia! C-:
No fa gaire vaig publicar una entrada on apareixien uns shiboridashi. Vaig descobrir aquest tipus de tetera farà un parell d'anys a una bonica teteria del Call barceloní anomenada Caj Chai. Hi tenien també una gran varietat d'accessoris del ceramista txec Petr Novák. Unes ceràmiques tornejades, deliciosament fines i cuites en forn de llenya. No vaig poder-me resistir i ben aviat vaig tornar-hi per comprar-ne una. Des d'aleshores que no va deixar de rondar-me pel cap la idea de fer-me el meu propi shiboridashi. Però... què és exactament un shiboridashi? El moment d'investigar una mica ha arribat!



El shiboridashi és un tipus de tetera sense nansa utilitzada bàsicament per a la preparació de te verd. Per la seva forma ampla i poc profunda, és ideal per a tes verds d'alta qualitat, amb molta fulla i que requereixen una preparació amb poca aigua. Tradicionalment s'utilitza sobretot per a un tipus de te anomenat Gyokuro.  

En realitat, el shiboridashi és una subcategoria del hobin o houjin que seria el nom genèric per a les teteres sense nansa. En general però, el houjin té el bec adossat al cos de la tetera, mentre que en el cas del shiboridashi el bec forma part del llavi. Una altra diferència important, és que el houjin té foradets per a filtrar el te i deixar passar l'aigua. En canvi, al shiboridashi, el te s'aboca a través d'una obertura entre la tapa i la paret, que pot incloure (o no) unes dents fetes amb un rasclet de fusta quan l'argila encara no s'ha assecat.



Com que no té nansa, podem agafar el shiboridashi  de dues maneres:



Aquest tipus de peces acostumen a ser molt petites. De fet, aquesta que veieu està just al límit per a poder agafar-la amb una sola mà (de les meves). Això és perfectament adequat en la preparació del te verd, ja que l'herba s'infusiona reiteradament amb quantitats d'aigua que solen ser petites. No he aconseguit saber exactament quin és l'origen d'aquesta tetera... el que us puc dir és que és realment agradable d'utilitzar i que aquest te, que és un kukicha verd que vaig comprar a Tetere... està deliciós! 


5 comentaris:

Jordi Rovira ha dit...

Gracies per la informació Eli.
Hauré de provar de fer-ne alguna,... ja m'has picat! :)
Això del te enganxa ehh??!!
Salut



Camil.la Pérez Salvà ha dit...

Molt interessant, Eli. Gràcies.

Eli Pastafangs ha dit...

Gràcies Camil·la!

Jordi,sí que enganxa el món del te, si fas un "shiboridashi" no deixis d'ensenyar-lo!! C-:
Ja em diràs el dia que t'hi facis el primer te, què tal l'experiència!
Que vagi bé!

Unknown ha dit...

Molt interessant!
Escolta em podríes dir on has comprat l'estri "shiboridashi"?
Tinc moltes ganes de probar-lo però no el trobo per enlloc a un preu assequible

Eli Pastafangs ha dit...

Hola Sergi,
el de la foto me'l vaig fer jo... no tinc botiga, però si t'interessés veure les meves peces em pots contactar per mail i podries passar un dia pel taller. A Barcelona també en pots trobar a una teteria que es diu Caj Chai que està al carrer Sant Domènech del Call, suposo que si ho poses al buscador ho trobaràs. Els que tenen allí són d'un ceramista txec molt bo. Si t'agrada el tema la visita és recomanable!! Sort!!

Related Posts with Thumbnails