dissabte, 16 de gener del 2010

Barbaformosa: La Roda




Des del passat 5 de desembre i fins el proper 7 de febrer, tenim l'oportunitat de visitar l'exposició "La roda" de la ceramista Isabel Barbaformosa a la sala d'Artesania de Catalunya (C/Banys Nous 11, Barcelona).
Si alguna cosa em commou del conjunt de l'obra de Barbaformosa és el profund respecte per dos elements tan importants com ho la matèria i l'ofici. No són poques les ocasions en què la producció de ceràmica artística ens ofereix un espectacle tan maquillat que amb prou feines podem sentir respirar el propi material. En l'obra de Barbaformosa, com diria Henry Moore, el material té la oportunitat de participar en el procés creatiu.
Barbaformosa assoleix doncs una fita tan admirable com necessària, al meu entendre, dins el context de la ceràmica artística contemporània: regalar a l'espectador un retrobament amb la puresa de la substància ceràmica i reconcil·liar l'ofici ancestral amb els temps que corren sense caure en els tòpics de la condèscendència.




La majoria de les entrades que es troben a internet sobre Barbaformosa ens remeten als llibres de tècniques ceràmiques. Reflexes de la seva labor docent són "El torn" (Editorial: Parramón Ediciones, S.A.) i especialment "Els secrets del torn" (Editorial Alta Fulla, 1991), dos bons llibres de capçalera certament imprescindibles per a qualsevol ceramista que s'endinsi en la pràctica del tornejat. La rigorositat i l'experiència, han derivat en aquest parell de llibres no sols pensats per a l'alumne incipient sinó per a acompanyar també el llarg aprenentatge d'aquest ofici en fases més avançades o quan apareixen problemes puntuals.
Contràriament, no hi ha massa referències a la xarxa sobre la vessant artística de Barbaformosa i els motius d'aquesta absència no deixen de ser un misteri per a mi.  Aquesta exposició i la conferència “Volums al voltant d’un eix”, que oferirà el dimecres 27 de gener a les 18h al mateix centre d'Artesania de Catalunya, són una bona oportunitat per apropar-nos a aquests autora singular.




1 comentari:

alafia ha dit...

muchas gracias por esta entrada, fascinante¡¡¡¡¡¡¡¡¡

Related Posts with Thumbnails