dimecres, 31 de desembre del 2008
BoN 2009!!
dimecres, 17 de desembre del 2008
Blog: Matèria i Idea
El que és fang, no n'hi falta al blog de l'assignatura Matèria i Idea de la Facultat de Belles Arts de Barcelona. Experimentació amb el material, imatges suggerents, alguna ressenya d'artistes que el treballen... Indagació a través de la textura i la forma. Les imatges testimonien un procés d'exploració acompanyades de textos que s'acosten al concepte treballat. Trobareu també exploracions amb altres materials com el guix, per exemple.
És d'aquells blogs que donen ganes d'agafar de seguida un tros d'argil·la i començar a provar coses!
dimecres, 10 de desembre del 2008
Gerros lunars coreans
"Anomenats així per la seva semblança amb la forma de la lluna plena, ‘dalhangari’ en coreà, van prevaldre des de finals del segle XVII fins el XVIII. Saongwon, la comissió governamental encarregada del menjar reial i dels banquets, tenia una branca ubicada a Gwangju, Gyeonggi-do on es manufacturaven els gerros lunars de porcellana blanca o ‘baekja’ destinats a la cort reial Els gerros lunars són peces rares, només en queden uns pocs i tenen una alçada entre 44 i
Un gerro d’aquestes dimensions s’havia de fer en dues parts, dos bols, base i part superior, que després s’ajuntaven, ja que no podien ser tornejats d’una sola peça.
diumenge, 7 de desembre del 2008
Gerros Lunars
Res com la xarxa per demostrar-nos que les formes de viure el torn són infinites. Dos enormes gerros esfèrics van creixent simultàniament entre les mans d'Adam Buik. Petits detalls revelen la durada real de l'execució d'un laboriós procés resumit en 6 minuts. Són Gerros Lunars, un tipus de peça que tal com ens explica a la seva pàgina web tenen l'origen a Corea al llarg de la dinastia Choson (1392-1910). Fabricats en porcellana, a l'època aquests gerros representaven en certa manera la icona de l'austeritat confuciana. Serenitat i simplicitat són conceptes que Buik recupera per a construir la seva pròpia interpretació d'aquest tipus de peça elaborada en una combinació del tornejat de gran format amb la tècnica de xurros.
dimarts, 2 de desembre del 2008
Quart 2008
diumenge, 30 de novembre del 2008
Taller en marxa!
De fet, avui és un gran dia per a mi: en una mena de miracle, aquest matí he pogut escoltar aigua ressonant per les tuberies del taller i l' he vist brollar per primera vegada per l'aixeta del lavabo. Mil gràcies al "superlampista" que finalment ho ha fet possible!!!
Si, la foto és molt cutre, però és que no us podeu imaginar el que significa poder oblidar-me d'anar a cada dia a la font i desmantellar per fi el muntatge de carretons i garrafes de plàstic que m'han servit per proveir-me d'aigua tots aquests mesos...
Perquè el cas és, que malgrat tot, no he esperat fins avui per a posar-me en marxa. En aquestes setmanes l'activitat al taller ha estat rellevant: primeres fornades, primeres peces... Només m'han aturat els símptomes d'una grip de rigor amb la que encara m'estic barallant...
Les primeres incursions amb el forn nou de moment són satisfactòries. Després de les cuites preparatòries en buit, vaig fer una primera fornada de bescuit i una segona d'alta que em va servir sobretot per a fer proves i veure com es comportaven els meus antics esmalts amb aquest forn.
I també el torn ha començat a girar de nou! Aquí sota podeu veure la primera producció assecant-se als estants que em vaig fer fa unes setmanes... La cosa comença a rodar així que aquí em teniu en marxa... refredada però feliç!!
dimecres, 12 de novembre del 2008
Delicatessen...
Joselito
El hombre de lata
Chatika. Angelita
dimarts, 4 de novembre del 2008
Raku - Mas Mirambé
Raku es una técnica de cerámica de origen japonés, desarrollada en occidente con algunas variantes. La espontaneidad y rapidez en los resultados hacen de esta técnica muy atractiva desde el primer momento. Raku, en japonés significa fácil y divertido.
Fecha : 15 y 16 de Noviembre, 13 y 14 de Diciembre Plazas limitadas
Precio : 70 € por el curso, una comida y esmaltes
Para más información contactar con:
Chisato : 93 412 16 87 Móvil: 657 73 83 96 chisatoceramica@yahoo.es
Marguerite : Móvil: 650 72 44 07 margueriteolivier@yahoo.es
o en www.chisato-ceramica.blogspot.com
dimarts, 28 d’octubre del 2008
Forn de serradures
Quan vaig fer l'entrada de la cuita amb serradures, tenia pensat il·lustrar-la amb aquestes imatges, però com que sóc una impacient i no les trobava, em vaig buscar la vida. Però avui, mentre organitzava coses al taller, han aparegut aquestes fotos i, com que em porten molt bons records, no he pogut evitar ensenyar-vos-les...
Les vaig fer fa uns anys quan estudiava a l'escola. La meva tutora, la Bea, va organitzar una cuita de serradures al pati i la vam fer amb aquest fornet tan senzill. Com veieu, és un bidó de pintura buit, i, potser a la foto no s'aprecia massa, però li vam fer uns quants forats per la superfície lateral per a ajudar a la combustió. Aquesta tapa sembla un barret, li dóna al forn un aire divertit... m'encanta! Era una peça de ferro que rondava per la zona d'escultura, a la part de darrera, que dóna a un jardí preciós i on podies trobar els objectes més inversemblants i la gent més maca de l'escola ( :-))! Crec recordar que la cuita va durar un dia i mig o una cosa així. Vam deixar que anés cremant tota la nit i l'endemà vam desenfornar. Em penso que, d'aquesta cuita, encara conservo una petita peça esfèrica tornejada que va quedar ben negra... deu ser en alguna de les mil caixes que encara em queden per endreçar!
diumenge, 26 d’octubre del 2008
Més fang a l'Omo
La creativitat amb el fang per a decorar-se el cos sembla no tenir fi a Etiòpia. No he arribat a saber com es deia la tribu de l'altra entrada que vaig penjar, però aquesta és la dels Mursi i pel que sembla, habiten també a les valls del riu Omo, a les terres baixes de de Jinka. Que bonic també com es posen el fang sobre els cabells... i quina manera més diferent d'utilitzar l'argila!
dimecres, 22 d’octubre del 2008
I es va fer la llum!!
Vaig descobrir Simon Leach a principis d'any, crec recordar que a través d'un enllaç d'alguna pàgina de ceràmica a internet, i de seguida m'hi vaig "enganxar". Leach, prové d'una casta de ceramistes presidida pel seu avi, Bernard Leach, de qui algun dia també us parlaré amb més detall perquè es mereix un escrit i més per a ell sol. Doncs Simon, que ha canviat la plujosa Anglaterra per les asolellades terres de Castelló, ha complementat la tradició familiar amb les darreres tecnologies i, al seu canal de Youtube, Sleachpots, ens ensenya com tornejar i retornejar bols i tasses, teteres, plats..., o com decorar-los, engalbar-los, esmaltar-los, o fer una cuita, o qüestions més prosaiques, com reciclar fang, o amassar, o fer-nos un forn de rakú... En fi, incideix pràcticament en tot el que, qualsevol que algun dia decideixi introduir-se en el fascinant món de la ceràmica feta a torn, pot necessitar.
Però la gràcia de Leach és que ho fa amb una naturalitat espectacular, molt clarament, sense secrets, al detall, sense pudor a ensenyar també els seus errors, si cal, per a extreure'n una bona lliçó. I tot plegat amb un sentit de l'humor sempre present. Leach no ens ensenya com ser ceramistes sino l'art de la terrisseria, que és molt diferent. Potser no tindrà un tornejat espectacular (d'aquests ja us en penjaré algun video un altre dia) però treballa amb la destresa d'un professional i explica, en anglès això sí (perquè el seu castellà és un desastre!), el procés amb una didàctica molt acurada i entenedora. Aquí us deixo unes mostres, però us recomano que no deixeu de xafardejar pel seu canal i us hi perdeu, disfruteu i, sobretot, espero que us sigui útil!
El primer vídeo ve a ser una mostra del seu art d'ensenyar: en aquest cas, com tornejar tasses en sèrie.
Aquest és el que em va inspirar per a les estanteries!
I aquesta, la millor mostra de l'humor Leach... sense comentaris!
I sí, el dia que el vaig descobrir, també es va fer una mica la llum...
dimarts, 21 d’octubre del 2008
Fang a flor de pell
dijous, 9 d’octubre del 2008
Cuita amb serradures
Es pot construir la carcassa amb totxana normal o refractària, o bé aprofitar algun cubell metàl·lic. Si es fa amb totxana, convé deixar un espai entre elles per a que l'aire circuli.
Es fa una capa de serradures, i anem col·locant les primeres peces separades entre elles. Fem una altra capa de serradures i podem tornar a col·locar més peces. I així fins acabar amb una bona capa de serradures. Encendrem damunt les serradures paper i/o branquetes que iniciaran el procés de combustió i quan hagi agafat ho taparem amb una tapa/planxa de metall. Es deixa que vagi cremant a poc a poc. Pot trigar unes hores o més d'un dia, segons la mida del forn i haurem d'esperar a que es refredi bé per a desmuntar-ho i treure les peces.
Amb aquest sistema obtindrem com a màxim temperatures de 700-800ºC, sovint les peces tenen un so com de fusta buida si les piquem amb els dits. A aquestes temperatures el fang queda poc cuit i molt porós, i fruit de la reducció desigual dins el forn podem obtenir una gamma de colors molt bonica que va des de tons vermellosos, a ocres, grisos o negres brillants... distribuïts al caprici de l'atzar. Si hem tingut paciència a brunyir les peces, ens quedaran com enllustrades, i l'efecte es pot reforçar aplicant-hi una cera després de cuites.
Les imatges que he penjat les he tret d'un dels primers llibres de ceràmica que em vaig comprar i que sempre m'ha agradat molt: Cerámica creativa de David Harvey (Editat per CEAC).
dijous, 2 d’octubre del 2008
Maria Bofill a Sabadell
A banda de la fira a la plaça i d'altres activitats paral·leles que podeu veure al programa, tindrà lloc una exposició a l'Espai Foc de la darrera obra en porcellana de la ceramista Maria Bofill (fins el 30 d'octubre). El dijous dia 9, a més, està programada una conversa amb l'artista a l'escola Illa. Una bona oportunitat per a endinsar-se en l'univers de porcellana de Bofill: subtil, delicat, espontani i premeditat alhora. Podeu explorar el seu treball visitant la seva web, però aquesta és una bona oportunitat de veure-la en directe!
divendres, 26 de setembre del 2008
Youtube enfangat
És el primer vídeo que penjo i no perquè no en tingués ganes. Senzillament no sabia com es feia... Gràcies Elena pel cop de mà, aquest va per a tu!
26 d'agost del 2011
Avui revisant escrits antics veig que el vídeo que vaig posar aquí ja no està disponible... Deixo una versió en italià que he trobat, a veure si aquest no desapareix!!
diumenge, 21 de setembre del 2008
Montblanc 2008
És la cita del proper cap de setmana! Els dies 26, 27 i 28 de setembre aquest poble tarragoní acollirà la sisena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc. Per veure el programa complet, cliqueu el cartell de baix i us portarà directament al web de Terrania. Hi ha un munt de coses: fira, demostracions, exposicions, espectacles de foc i fang... A més, jo encara no he estat mai a Montblanc però, a la vista de les imatges, ha de ser un poble preciós!
dimecres, 17 de setembre del 2008
"En casa del herrero..."
Pues eso, lo que dice el refrán; para ser ceramista y con lo adicta que soy -también- a las infusiones, no estaba yo muy bien provista de tazas en el hogar. Así que me he agenciado alguna de las que cocí en el horno de Katsue para usarlas en casa y bebiendo de una de ellas recibí los primeros aires frescos preotoñales.
Está hecha de gres torneado, recubierta de un esmalte a base de barro blanco de baja temperatura y decorada con otro esmalte que lleva óxido de cobalto. Tiene una textura satinada muy agradable al tacto, ideal para estar entre manos!
dijous, 11 de setembre del 2008
Fer ceràmica, malgrat tot
Així, mig a les fosques com està tot i sense haver pogut organitzar gaire res, no vaig trobar els materials que buscava, però el cas era esmaltar alguna cosa com fos i tornar a sentir l'emoció d'obrir un forn... Amb el que vaig trobar, dilluns vaig esmaltar les peces i avui he pujat al Poble Espanyol, on la Katsue té el taller, i hem desenfornat. Per haver fet les coses tan improvisadament, no estic del tot descontenta amb els resultats... I encara que sigui precàriament, m'ha fet força bé recuperar les sensacions pròpies d'una ceramista!
Ah, la Katsue m'ha demanat que informi que si algú necessita un forn on coure peces, podeu contactar-hi.
Aquesta és la seva web: http://www.katsuekusumi.com/
I la resta, no deixeu de visitar-la, així descobrireu el seu bonic treball en gravats!
dimarts, 9 de setembre del 2008
Ceràmiques peludes
Meret Oppenheim "Le Dejeuner en fourrure"
divendres, 5 de setembre del 2008
Ríos y mareas
dimecres, 3 de setembre del 2008
Setembre a l'ACC
dimarts, 12 d’agost del 2008
Santi Moix: del fang a l'escultura.
Aquestes escultures són, efectivament, de petit format. Formes lliures que tenen, sens dubte, aquells tentacles invisibles que saben despertar les sensacions de l'espectador. I sobretot, desprenen una llum pròpia que la base blanca del gres ajuda a ressaltar, gràcies a un ús de l'esmalt intel·ligent i sense complexes, subtilment protagonista, en absolut excessiu.
Lloc: Museu de Ceràmica
Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 16h
Diumenges i festius se 10 a 15h
Preu: 4,20 euros (reduïda 2,40).
Nota: El preu de l'entrada inclou accés a l'exposició permanent de ceràmica i al Museu d'Arts Decoratives
diumenge, 10 d’agost del 2008
Ukiyo-e a Barcelona
Es tracta de gravats policromats realitzats en fusta de cirerer amb una tècnica artesanal impressionant que inclou des de l'elaboració a mà dels estris (raspalls, tampons, fustes, pinzells,... ), del paper i de les múltiples planxes corresponents a cadascun dels colors. Recomano que us reserveu una estona per a gaudir del vídeo que documenta tot el procés (uns 20 minuts que passen volant). No és que després una acabi d'assimilar del tot com és possible tanta minuciositat, però ajuda a fer-se una idea del valor incalculable d'aquestes joies xilografiades.
Escenes quotidianes, retrats, el món del teatre kabuki i els bordells, lluitadors de sumo, estampes eròtiques, subtils paisatges i mil detalls de la natura... cap temàtica sembla escapar-se a aquest moviment japonès que s'estén des de principis del segle XVIII fins a mitjans del XIX.
Ukiyo-e: Imatges d'un món efímer
A la Perdrera fins el 14 de setembre
De dilluns a diumenge, de 10 a 20h
Entrada gratuïta
Recomanació: porteu-vos un jersei (a dins fa un fred que pela...)