diumenge, 1 de novembre del 2015

Ens ha deixat la Susan Mussi

He sabut fa poquet que ens ha deixat la SUSAN MUSSI, ceramista veïna del meu barri de taller, Sants, especialista en la decoració en sobrecoberta i impulsora d'un projecte preciós i superinteressant, el DICCIONARI CERÀMIC online.


Una abraçada a tota la gent que us era propera i un reconeixement especial per a ella que, a banda de la seva obra, ha dedicat molt de temps i esforç desinteressat a un projecte destinat a l'ús i gaudi de tots i totes les ceramistes.
Aquest tipus d'iniciatives sempre em semblen d'una generositat excepcional. Podeu consultar-lo aquí:

No deixeu de fer-li una visita. Gràcies Susan i fins sempre!

diumenge, 18 d’octubre del 2015

INTENSIU DE PASTA EGÍPCIA



Data:
Diumenge, 25 Octubre 2015
Horari:
10:30 - 19:00

Atenció: Aquest curs s'imparteix al Centre d'Art La Rectoria de Sant Pere de Vilamajor i està coordinat per la ceramista Penélope Vallejo.


En les excavacions relacionades amb l’antic Egipte, són molt freqüents les troballes del que en terminologia arqueològica s’anomena “faiença”. Aquest terme, designa indistintament peces realitzades amb tècniques d’elaboració i decoració prou diverses, però la majoria comparteixen dos aspectes en comú: una capa superficial vítria i una coloració inscrita dins la gamma de verds i blaus.
Una de les tècniques emprades en l’antiguitat, es coneix avui entre els ceramistes com a pasta egípcia.
Es tracta en aquest cas, d’una pasta silícia autoesmaltable amb la qual es solen fer petites peces a mà o a motlle, i que s’esmalten soles gràcies a la migració de les sals a la superfície durant el procés d’assecatge.

Professora: Elisabet Moretó Alvarado

Data: 25 d' octubre 
Horari:10:30h - 19h
Preu:70€

PROGRAMA
  • Introducció: definició de la pasta egípcia.
  • Història i classificació de les “faiences”.
  • Pastes autoesmaltables. Visualització d'exemples.
  • Composició i comportament de la pasta en cada fase del procés.
  • Fórmules i corba de cocció.
  • Preparació de les pastes.
  • Tècniques per a treballar sense motllo: boles, tubs, planxa, neriage, nerikomi...
  • Mètodes d'assecat i d'enfornat.
  • Demostració de l'elaboració de motlles per a la pasta egípcia.
  • Elaboració de peça amb motlles.
  • Tractament de les peces i altres consideracions després del desenfornament.

Cuita i materials inclosos al curs.
Transport: si vols venir en tren, et recollim a l'estació durant els dies del curs per portar-te al Centre d'Art.

+ info: 

dissabte, 19 de setembre del 2015

Intensius de tardor amb Encarna Soler Peris



Per tercer any consecutiu la ceramista Encarna Soler ve a Barcelona per a ensenyar-nos les seves tècniques de treball. Durant el cap de setmana impartirà dos cursos diferents en què aprendrem a fer aquests objectes tan especials.
Us podeu apuntar a qualsevol dels dos independentment o a tots dos!! :)


CHAWAN, EL BOL COM A METÀFORA

El dissabte dia 7, ens submergirem en el món del chawan, el bol japonès, peça central de la cerimònia del te. 


Dissabte 7 de Novembre de 10 a 17h
Preu: 67 euros

El chawan és el bol utilitzat en la cerimònia del te al Japó. Aquesta peça, d’una aparent simplicitat, conté una profunda càrrega simbòlica i formal. La cerimònia del te té un alt contingut filosòfic i espiritual, i el chawan s’integra amb naturalitat dins d’aquesta manera d’estar al món.

L'Encarna Soler Peris, ens aproparà als secrets d’aquesta peça tan especial en la que el mestre prepara meticulosament el te matcha seguint una tradició milenària. Res és casual en el chawan i res és superflu. 



DOS OBJECTES QUOTIDIANS DEL JAPÓ



El diumenge 8, crearem dos petits objectes quotidians: una capseta amb tapa per al te i una petita gerra per a l'aigua o per abocar la salsa de soja.

Diumenge 8 de Novembre de 10 a 14h
Preu: 42 euros

“Les Coses wabi-sabi són expressions de temps congelat. Estan fetes de materials que són visiblement vulnerables als efectes del temps, la pluja, la calor i el fred en un llenguatge de decoloració, oxidació, desenllustrament, taques, torsió, contracció, marciment i esquerdat. Les seves cicatrius, rascades, esgarrapades , bonys , escrostonaments i altres formes de desgast, són testimoni del seu ús i abús. Tot i que les Coses wabi- sabi puguin estar a punt de desmaterialitzar-se ( o materialitzar-se) -són extremadament subtils, fràgils o dessecades- , encara conserven un caràcter fort i un equilibri intacte.”
Leonard Koren

Partint de la seva interpretació de la filosofia wabi-sabi, la ceramista Encarna Soler Peris realitza peces úniques de gran bellesa i caràcter. En aquest curs, aprendrem a elaborar alguns objectes amb la tècnica del buidat que ella utilitza sovint per a realitzar les seves peces.


Podeu veure fotos d'altres cursos que l'Encarna ha impartit a Barcelona fent clic aquí.

Per a més informació i inscripcions, podeu escriure a elimalva@yahoo.es 
o trucar al 680928069 (Eli).

dissabte, 29 d’agost del 2015

Estiu de fang




Al taller hem passat l'estiu tornejant! Al llarg dels mesos de juliol i agost, he tingut quatre grups d'alumnes que s'han submergit en el món del torn. Crec que totes hem disfrutat de valent, elles i jo!


Els intensius sempre són una font de descoberta, i això sempre és gratificant per a tothom.


I a més són els primers intensius que dono al nou taller!!
La veritat és que s'hi està molt bé! :)


Moltes gràcies a  aquestes noies que han vingut al taller aquest estiu, ha sigut un autèntic plaer compartit totes aquestes hores amb vosaltres!!

dimecres, 1 de juliol del 2015

INTENSIUS DE TORN ESTIU 2015



Aquest estiu tornem a enfangar-nos i ho fem amb molt de gust!
Si us ve de gust gaudir del fang i crear les vostres pròpies peces, podeu apuntar-vos als intensius de torn que hem preparat per aquests mesos de calor.

JULIOL

13, 14, 15 i 16 (Iniciació)
20, 21, 22 i 23 (Iniciació)
27, 28, 29 i 30 (Perfeccionament)

AGOST

10, 11, 12 i 13 (Iniciació)
17, 18, 19 i 20 (Iniciació)
24, 25, 26 i 27 (Perfeccionament)

Horari: de 17 a 20h
Preu: 130 euros
C/Portugalete 4 (Barcelona)

Per a més informació i inscripcions:
elimalva@yahoo.es
680928069

Per a que us animeu us deixo unes imatges dels treballs dels alumnes que aquest any han estat treballant al torn! :)













diumenge, 14 de juny del 2015

INTENSIU INTRODUCCIÓ A LA PASTA EGÍPCIA



Aquest estiu us vull proposar un nou taller: una introducció a les pastes autoesmaltables. En les excavacions relacionades amb l'antic Egipte, són molt freqüents les troballes del que en terminologia arqueològica s'anomena "faiença".  Aquest terme, designa indistintament peces realitzades amb tècniques d'elaboració diverses, però amb alguns aspectes en comú, com ara una superfície vidriada i uns colors principalment dins les gammes dels verds i dels blaus.


Una de les tècniques emprades en l'antiguitat, es coneix avui entre els ceramistes com a pasta egípcia. Es tracta en aquest cas, d'una pasta silícia autoesmaltable amb la qual es poden fer petites peces a mà o a motlle, i que s'esmalten soles gràcies a la migració de les sals a la superfície durant el procés d'assecatge.


El que us proposo és un curs d'introducció a la tècnica, per a conèixer els aspectes més bàsics. 
Aquest és el programa:


·Composició general de les pastes
·Elaboració de motlles
·Elaboració i cuita de peces per a joieria i petites escultures.

Si trobeu la proposta interessant, ens veiem al taller!! :)



Preu: 65 euros
7 i 9 de Juliol
de 17:30 a 20:30h

C/Portugalete 4 Barcelona

Més informació:
elimalva@yahoo.es
680928069

dimarts, 26 de maig del 2015

TALLER EXPERIMENTAL DE FOTOCERÀMICA 20 i 21 de Juny 2015


+ INFO: 
elimalva@yahoo.es
680928069 (Eli)

PROGRAMA
Explicació teòrica:
Origen, història i bases de la fotografia a la goma.
Variables que intervenen en el procés: tipus d’emulsions (goma aràbiga, cola blanca, dicromat, diazo...), negatius, temps d’exposició, superfícies (pastes d’alta i baixa temperatura, engalbades, texturades...)
Possibilitats d’acabats: esmaltat, colorejat, exposicions successives...
Pràctica de la tècnica:
Preparació de l’emulsió, aplicació i revelat. Veurem com influeixen algunes de les diferents variables que intervenen en el procés.
Experimentació:
Ara que ja coneixem la tècnica, l’aplicarem sobre diferents superfícies, amb diferents emulsions, amb negatius que podem fer al taller...
Catàleg d’errors:
Explicació dels errors que apareixen amb freqüència en l’aplicació de la tècnica i com corregir-los. Es donaran pautes per a continuar treballant la tècnica als respectius tallers.

diumenge, 15 de març del 2015

Aquell lloc d'on venim....


Aprendre, aprendre, aprendre... L'Arnau em va dir una cosa així com: "Un dia a Roma és massa, una vida insuficient". Amb l'aprendre passa el mateix. 

Tanmateix, conèixer d'on venim, a tots els nivells em sembla imprescindible. També en la ceràmica. I els ceramistes tenim tendència a conèixer en poca profunditat la història del nostre ofici.


Aquest cap de setmana hem estat a Palautordera fent un curs de Vaixella en Terra Sigillata al taller de la Penélope Vallejo. L'arqueòleg i ceramista Arnau Trullén ens ha apropat a una tècnica que ara sembla estar de moda, però que té els origens en els temps en què els romans menjaven al triclinium.


Els arqueòlegs ens han nodrit dels seus coneixements de la història, i els ceramistes hem aportat el mestratge de la matèria prima. Un curs amb molt d'intercanvi, un viatge al passat amb mirada de present. Retrobant aquells llocs d'on venim...


No tot és tècnica a la vida ceràmica. Hi ha art, història, sensacions... i sobretot compartir com hem compartit aquest cap de setmana. Han estat realment dos dies fantàstics.


Si a algú li sap greu haver-se'l perdut, el proper cap de setmana el tornen a fer i encara queden places!!!! Per a més info aquí:



dimecres, 25 de febrer del 2015

INTENSIU DE FABRICACIÓ DE VAIXELLA EN TERRA SIGILLATA ROMANA



Introducció de les tècniques de fabricació de Terra Sigillata romana que es fabricava a torn i motlle entre el segle I aC i el V dC en gran part de la Mediterrània i el nord d'Europa. La decoració quedava en relleu amb un intens color vermell pels engalbes utilitzats.
En aquest taller farem servir terres locals de Lezoux (França) tant per a la fabricació com per a les decoracions i engalbes.

Impartit per Arnau Trullén, Arqueòleg i ceramista al taller "Terre Sigillée de Lezoux"
lloc: taller-estudi de Penélope Vallejo
data: 14-15 març
durada: 5 hores dissabte + 5 hores diumenge (10-13h i 15-17h)

preu: 100€

PROGRAMA

- Presentació i introducció. Què és la Terra Sigillata romana: característiques, orígens, centres de fabricació i difusió
- Elaboració de vasos 
- Fabricació de punxons – gravar i tallar
- Treball de l’engalba
- Fabricació de la barbotina
- Fabricació del motlle 
- Tornejat dels vasos
- Tornejat dels peus
- Decoració amb la barbotina 
- Procés d’engalbat

Grups 10 persones màxim
No és necessària experiència prèvia

Cuita i materials inclosos
 Més info aquí: 

dilluns, 23 de febrer del 2015

TALLER DE FOTOCERÀMICA ARTESANAL




Els propers dies 21 i 22  de març imparteixo un curs de fotoceràmica amb emulsions artesanals al meu taller de Barcelona. 

PROGRAMA

Explicació teòrica:

   Origen, història i bases de la fotografia a la goma. 
   Variables que intervenen en el procés: tipus d’emulsions (goma aràbiga, cola blanca, dicromat, diazo...), negatius, temps d’exposició, superfícies (pastes d’alta i baixa temperatura, engalbades, texturades...)
   Possibilitats d’acabats: esmaltat, colorejat, exposicions successives...

Posada en pràctica de la tècnica:
   Preparació de l’emulsió, aplicació i revelat. Veurem com influeixen algunes de les diferents variables que intervenen en el procés.

Experimentació:
     És hora d’experimentar, de jugar... Ara que ja coneixem la tècnica, l’aplicarem sobre diferents superfícies, amb diferents emulsions, amb negatius que podem fer al taller... 

Catàleg d’errors:
      Explicació dels errors que apareixen amb freqüència en l’aplicació de la tècnica i com corregir-los. Es donaran pautes per a continuar treballant la tècnica als respectius tallers.

 En aquests enllaços, podeu veure fotos d'altres cursos: 


Si us interessa o voleu més informació, podeu escriure a elimalva@yahoo.es o trucar al 680928069.

dilluns, 19 de gener del 2015

Aula Oberta de Ceràmica a l'escola Illa de Sabadell



L'Escola Municipal d'Art Illa de Sabadell, està fent una labor realment interessant en la difusió i l'ensenyament de la ceràmica. Dins el marc d'una proposta anomenada Aula Oberta de Ceràmica, s'ofereixen tres tallers en què es treballen diferents aspectes de la ceràmica. Aquest any he estat convidada a participar, compartint els meus coneixements i experiència en l'àmbit de la fotoceràmica i de la litografia a l'aigua. Els altres dos cursos, em semblen realment molt interessants i estan impartits per dos professionals de la categoria del Claudi de José, en el tema de motlles, i la Maria Bofill, en l'àmbit de la creació i l'expressió a través del material.


He d'agrair a la ceramista Maria Bosch l'oportunitat que m'ha donat de participar en una proposta tan interessant com aquesta com a coordinadora d'aquesta Aula Oberta.  Per a més informació podeu adreçar-vos a: illa@ajsabadell.cat 
Related Posts with Thumbnails