dijous, 17 d’octubre del 2013

CURSOS INTENSIUS DE TARDOR



Aquest novembre tindré el plaer de tenir convidades a les ceramistes Penélope Vallejo i Encarna Soler Peris per a impartir cadascuna un curs intensiu al meu taller. Amb la Penélope treballarem la porcellana amb pasta de paper, una tècnica amb la que podrem realitzar peces translúcides per a llums o espelmes o petites peces per a joieria, per exemple.



I amb l'Encarna Soler Peris, coneixerem els secrets de la construcció del chawan, la peça central de la cerimònia del te al Japó. Un simple bol carregat de contingut simbòlic i formal. En aquest enllaç podreu llegir coses molt interessants sobre aquesta peça:

Més informació escrivint a elimalva@yahoo.es o trucant al 680928069.

Ens veiem al taller!!

dilluns, 30 de setembre del 2013

L'Home de Foc


Tornar a sentir l'olor del foc és com tornar a casa. Ara feia temps que no disfrutava amb aquesta olor...  Dissabte al vespre, un bon grapat de gent vam aplegar-nos al voltant de l'home de foc i vam celebrar que el mestre Carlets ha fet 60 anys. Davant del museu Terracota de La Bisbal, s'alçava aquest monumental personatge incendiat. Alguns alimentaven el foc,  la resta ens deixàvem endur un cop més per l'encanteri de les flames...


Converses al voltant del foc, parlant de ceràmica, sobretot... coneixent o reconeixent gent, que com jo, estem ben tocats pel tema del fang i el foc!! :-)



Per molts anys Carlets!!!

dilluns, 23 de setembre del 2013

Curs anual d'Iniciació a la Ceràmica a través del Torn



A l'octubre comencen de nou les classes al taller i ja en tenim moltes ganes!! Aquest any, us proposem conèixer la ceràmica a través d'aquest mitjà tan apassionant que és el torn. Al llarg del curs farem bols, tasses, plats, gerros, pots amb tapa, teteres, copes... i paral·lelament aprendrem diferents tècniques per a decorar totes aquestes peces, amb textures, engalbes, esmalts... Si voleu veure quin ambient es respira al taller, podeu donar un cop d'ull a les fotos d'altres cursos aquí: https://picasaweb.google.com/home
La matrícula és oberta fins que s'omplin tots els torns!! :-)

També heu de saber,  que per a aquesta tardor, tenim preparats alguns intensius molt interessants: 

*Intensiu de porcellana amb pasta de paper a càrrec de Penélope Vallejo (diumenge 10 de Novembre)
*Taller de construcció de Chawan a càrrec d'Encarna Soler Peris (dissabte 16 de Novembre)
*Taller de litografia a l'aigua a càrrec d'Eli Moretó Alvarado (diumenge 24 de Novembre)
*Curs d'Introducció als Esmalts d'Alta Temperatura (28 de Novembre, 5, 12 i 19 de Desembre)
A mesura que s'apropin les dates dels cursos anirem informant amb més detall.

Per a més informació i per a inscriure-us, podeu escriure a elimalva@yahoo.es o bé trucar al 680928069 (Eli).

Us esperem al taller!!

dimarts, 10 de setembre del 2013

L'Empordà escalfa motors!!!


L'estiu s'acaba però al Baix Empordà comencen a escalfar motors!! Abans de la cita amb la Rajoleria de Can Frigola, es couen algunes coses més, i totes força interessants... Una d'elles, com explicava a l'escrit anterior, el Taller Participatiu de Ceràmica Romana el cap de setmana del 21 de Setembre. Però és que el dissabte següent... la festa ceràmica continua!!



El  dissabte dia 28 de setembre, esteu tots convidats a la clausura de l'exposició de ceràmica del Marcos Pacheco al Museu Terracota de La Bisbal de l'Empordà. L'esdeveniment, servirà per a celebrar també el 60è aniversari del mestre Carlets rememorant la celebració que va tenir lloc fa deu anys, quan per a festejar els 50 es va erigir aquest espectacular Home de Foc. Amb la col·laboració de Nuria Efe, Javier Garcés, Josep Matés i, en aquesta ocasió també del propi Marcos Pacheco  la festa del foc està garantida!! 
I els qui  (com jo) encara no us hàgiu apropat a veure l'exposició, teniu ja dues bones raons per a no faltar a aquesta convocatòria!! No tenim excusa que valgui!!



Recordeu la cita: el dissabte 28 de setembre a partir de les 20h, al Museu Terracota de La Bisbal de l'Empordà. 
Ens veiem allà!!! :-)

divendres, 6 de setembre del 2013

Taller Participatiu de Ceràmica d'Època Romana


Aquest octubre se celebrarà la sisena cuita als Forns de Rajoler de les Gavarres a la  Rajoleria de Can Frigola de Sant Climent de Peralta. Com molts ja sabreu, aquest esdeveniment que té lloc cada dos anys, forma part d'un projecte de recuperació del patrimoni històric i cultural de les Gavarres i intenta sempre  conjugar un cercle quant als recursos i als objectius de la cuita: tot comença amb l'ús de terra local per elaborar les peces que es couran dins el forn, alhora que el foc s'alimenta de feixines i llenya prima de la zona, contribuint a la neteja dels boscos de l'entorn. Us torno a deixar un vídeo on s'explica molt bé tot aquest aprofitament de recursos: 





Finament, es procura cada vegada més, que el que surti del forn constitueixi, d'una manera o altra, una contribució a d'altres projectes de la zona relacionats també amb la recuperació del patrimoni local. Si l'any passat es van coure els cairons i peces de construcció que havien de servir per a la restauració del terra de l’ermita de Sant Cebrià dels Alls, enguany, es farà un taller obert al públic per a elaborar rèpliques de peces de construcció de l'època romana. Un cop cuites, serviran per a la reconstrucció arqueològica d'una bòbila romana de Banyoles. Us deixo aquí el vídeo de la feina feta l'any passat. Aquest anys serà diferent però la cosa pinta molt interessant!! 






Així doncs, el dia 20 aprendrem un munt de coses sobre la fabricació de ceràmica a les comarques de Girona i... 

els dies 21 i 22, tothom a fer peça!! :-)

diumenge, 1 de setembre del 2013

Celadons a Marina Alta (III)


El dia d'obrir el forn ha arribat. Quan m'alço, el pirómetre encara marca 200ºC, així que per matar l'impaciència, amb l'Encarna  anem a fer una caminadeta pel litoral, des de Calpe fins la platja de la Fustera. Quan tornem el forn està a 100ºC. La Nadia i el David han arribat a punt per al gran moment i l'expectació és màxima!! 
Obrim la porta a poc a poc i ens emportem el primer disgust: un bol de fang negre de l'Encarna s'ha esberlat en trossos que semblen els grills d'una taronja... i mentre el mirem sentim un "clec" sec. Una altra peça s'ha esquerdat!! :-(
Decidim no treure res més. Tanquem el forn i marxem fora a dinar. Sembla que la trencadissa podria ser deguda a un xoc tèrmic, tot i que es manifesta especialment nociu només en algunes de les peces...




Tornant de dinar acabem de desenfornar, apareix alguna altra peça trencada... això baixa els ànims a qualsevol!! Però per sort la gran majoria de peces han resistit i els resultats són interessants!!


El meu esmalt celadon koreà ha quedat ben marró!



En canvi, els altres dos blavegen bastant...



Més resultats...






No estic gens descontenta de la "collita"... :-)





I per a rematar la tarda, fem alguna cuita de raku per a provar com queda amb la litografia a l'aigua que vam estar treballant ahir amb l'Encarna...





No està gens malament....
Ha estat una altra experiència genial a Marina Alta, amb l'Encarna i el Carlos i la resta de família i amics!!!
Demà toca tornar cap a Barcelona amb la maleta plena dels verds i blaus del celadon i amb el cap ple de bons records...
A reveure a tothom!!!

dilluns, 1 de juliol del 2013

Celadons a Marina Alta (II)


Les peces ja estan dins el forn i la caixa màgica va fent la seva feina. Només cal anar controlant els cremadors i, en el moment de la reducció, ajustar-los l'entrada d'aire. L'Encarna ha encès dues entrades de foc a les 6.30 del matí. A les 10.30 hem assolit els 550ºC. 

Cinquanta graus més i encendrem els dos cremadors que queden.  El forn només necessita un cop d'ull de tant en tant, així que ens permetem una mica de relax, i de pas recuperar-nos de la festa que una multitud de Blues Brothers va organitzar ahir nit a Benissa i a la qual vam tenir el plaer d'assistir!!! C:



A 1100ºC tanquem l'entrada d'aire dels cremadors lleugerament. És la una del migdia. A les 16.15h assolim els 1245ºC. Apaguem cremadors i tanquem el forn per complet. Ara ja només quedar esperar! 





Aprofitem el dia per a experimentar amb la litografia a l'aigua. Algunes de les peces que imprimim, les courem demà en un rakú. Avui, com tots i cadascun dels dies que he passat en aquesta casa, també és un dia per a disfrutar de les arts culinàries de l'Encarna. Per a fer-vos una idea de com s'hi menja de bé a casa seva, només cal donar un cop d'ull al seu blog!! Us puc assegurar que les fotos no enganyen!!! Avui marinada i musclos de València (important destacar l'origen) per dinar, i al vespre seitons fregidets. Mmmmmm!!!


diumenge, 30 de juny del 2013

Celadons a Marina Alta (I)


Ha passat un any des que vaig anar a Marina Alta a conèixer l'Encarna Soler Peris i el Carlos, i que vaig gaudir de l'experiència fantàstica de poder fer una cuita de Shinos i Tenmokus

No devia ser una  mala convidada perquè enguany he pogut tornar-hi, aquest cop per a experimentar amb els Celadons.  A principis de juny, agafava el tren cap al sud disposada a endinsar-me dins l'univers màgic dels verds de jade i dels blaus característics d'aquests esmalts. Aquests colors, apareixen només en reducció i per a mi, que no puc fer-ne mai amb el meu forn elèctric, una reducció és sempre una aventura!! Els grocs i marrons del ferro en oxidació, es transformen per complet dins una atmosfera reductora i es converteixen en verds grisosos i blaus celestes. Les fórmules d'aquests esmalts, acostumen a contenir alts nivells de calci, nivells d'alumini molt baixos i nivells de silici moderats tirant a baixos. 



El primer dia, després de dinar, ja vam començar a preparar els esmalts i a esmaltar. El primer dia sempre és un dia intens. M'he llevat a les 6 del matí a Barcelona. A les onze de la nit, sóc al llit, a Marina Alta. Miro un llibre de l'Encarna sobre ceràmica japonesa. Duro  menys de 5 minuts...




 L'endemà acabem d'esmaltar. Algunes proves que vam fer amb cera, no van acabar de funcionar. Vam utilitzar parafina. S'adheria prou malament i no volia acabar de marxar quan la vam sotmetre a una cuita per a cremar-la... 




Per la meva part, intento reesmaltar com puc, inclús per damunt de la cera. Abans d'entrar al forn, algunes de les superfícies tenien aquest aspecte desastrós... Però no hi havia massa temps d'arreglar-ho!! Així que el  la darrera paraula correspondrà al forn...



Aquesta vegada, apart de fer servir els esmalts de l'Encarna, vaig decidir portar-ne tres més per a provar. Del llibre del John Britt "The Complete Guide to High Fire Glazes", en vaig treure les receptes següents:

Choy blue

Feldespat potàssic 50
Silice 28
Creta 6
Caolí 4
Carbonat de Bari 12
Òxid de Ferro 2

Korean

Feldespat potàssic 25,3
Silice 20,3
Creta 25,3
Caolí 6,6
Ball Clay 20,3
Fosfat tricàlcic 0,2
Òxid de Ferro 1,5
Ocre 2

Lung Chuan

Feldespat potàssic 31,3
Silice 31,3
Creta 19,8
Caolí 8,3
Ball Clay 3,1
Cendres 6,3
Òxid de Ferro 1
Engalba Barnard 4,2 (enlloc d'això hi vaig posar fang vermell)



Aquests tres gotets fets amb un gres molt blanc, els vaig esmaltar amb cadascun dels Celadons... 



A la tarda vam carregar el forn i el vam deixar preparat per encendre'l l'endemà ben d'hora, ben d'hora!!


dimecres, 26 de juny del 2013

INTENSIU DE PORCELLANA AMB PASTA DE PAPER


Us presento un nou intensiu per a aquest estiu. El proper 27 de Juliol tindrem a la ceramista Penélope Vallejo impartint aquest interessant curs al meu taller!! 

Serà una bona oportunitat per a endinsar-nos en el món de la porcellana i descobrir les seves propietats quan la treballem mesclada amb pasta de paper. Amb diferents tècniques, construirem peces de porcellana delicades i molt orgàniques i jugarem amb les propietats translúcides d'aquest material... No cal experiència prèvia!! 
Us apunteu??

dimarts, 4 de juny del 2013

CURSOS ESTIU 2013


Em fa molta il·lusió presentar-vos els cursos intensius d'enguany perquè hi ha novetats. A més dels cursos de torn, he programat un nou curs d'iniciació als esmalts d'alta temperatura. Durant quatre dies experimentarem i anirem coneixent les propietats dels materials que se solen utilitzar en la composició dels esmalts ceràmics d'alta temperatura. Descobrirem quines propietats aporten a l'aspecte final de l'esmalt. Provarem textures, colors, opacitats... Ja tinc ganes que comenci, un nou curs sempre és un nou repte!!


I per a qui tingui ganes d'enfangar-se també podreu fer-ho als intensius de torn. Aprofiteu l'estiu que és quan dóna més gustet!!! C:

dilluns, 3 de juny del 2013

eXPO mARCOS pACHECO


Apunteu-vos aquesta data i reserveu-vos la ja: 14 de Juny!!
I és que a La Bisbal de l'Empordà s'inaugura l'exposició del ceramista bisbalenc Marcos Pacheco. Teniu tres mesos per a veure-la, però la inauguració inclou una prometedora performance, així que jo no me la perdria...



Per als qui us costi llegir del revés:
EXPOSICIÓ DE CERÀMICA
del Juny al Setembre del 2013
de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 17 a 20.30
diumenges i festius de 10 a 14

Li he "robat" un parell de fotos al Marcos per a fer-vos un petit avenç del que es podrà veure a la expo... :-)





Després de veure això no em direu que la cosa no promet!!
Ens veiem per La Bisbal...

diumenge, 26 de maig del 2013

CURS: Ceràmica. Argila cuita per a la construcció i mètodes de cocció



El curs “Ceràmica. Argila cuita per a la construcció i mètodes de cocció” vol donar a conèixer els materials, les eines i la metodologia necessària per a elaborar, des de casa nostra, les peces ceràmiques més habituals per a la construcció. El punt àlgid de l’experimentació amb ceràmica és la cocció al forn. Alguns ceramistes encara utilitzen llenya per a coure la ceràmica i les flames acaricien les seves peces. Es crea una forta relació entre el forn i el ceramista. El moment de la veritat arriba quan el forn s’obre. Els professionals poden tenir acumulat el treball de varis mesos en una sola cocció, i l’alegria o la frustració d’aquest moment és una experiència inigualable.

L’austeritat, la simplicitat, la robustesa, la durabilitat…donen planta als productes elaborats amb procediments antics, que són difícils d’imitar.



Objectius generals del curs

Conèixer les propietats de l’argila cuita i els mètodes de construcció d’un forn de flama directa d’ús domèstic.

Objectius particulars

Experimentar manual i conscientment les formes i els volums; activar les habilitats creatives amb l’argila; sentir, fer, transformar, observar, expressar i compartir; desvetllar el geni adormit i fluir modelant.

Programa

Teoria: Recorregut històric de la ceràmica. Propietats de l’argila, en cru i cuit. Tipus d’elements ceràmics per a la construcció. Eines per al conformat de l’argila. Tècniques d’execució i conformat. Tipus de forns per a la cocció ceràmica. Estudi de la cocció. Millores de les propietats de la ceràmica per als seus diferents usos.
Pràctica: Elaboració de peces ceràmiques per a la construcció. Construcció d’un forn de llenya, per a ús domèstic, de flama directa tradicional. Procés d’enfornar i desenfornar.

Durada

2 jornades de cap de setmana; dissabte de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:00h. (el darrer dissabte realitzarem una cuita, amb el forn realitzat, de les peces elaborades durant el curs).

Públic

Arquitectes, Aparelladors, professionals de la construcció, ceramistes i tothom que estigui interessat en conèixer i experimentar amb aquest material mil·lenari.

Material proporcionat per l’alumne

Roba còmode, paper i llapis.

Material proporcionat per l’escola

Argila, eines de conformat, motlles, material per a l’execució del forn.
Documentació informativa.

Alumnes:

De 10 a 15 persones

Formadors:

Josep Matés. Mestre ceramista, terrisser i recuperador d’oficis tradicionals.

Dates:

1 i 15 de Juny

¡¡ Atenció !! Procés d’enfornar, cocció, obertura del forn i desenfornar. A partir del dissabte 15 de juny de 2013 a les 17:00 hores iniciarem el procés amb aquells alumnes que s’hagin inscrit al curs i vulguin participar voluntàriament en la vetlla del foc durant la nit del 15 al 16 de juny.

Preus:

Preu General: 215€ [ Promoció:165€]

Preu Estudiant i ANF: 115€

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció

C/ La Roureda, 5-7.

17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)



Related Posts with Thumbnails