divendres, 30 de gener del 2009

Maons de fang

Si sou fans d'allò que està ara tan de moda anomenar "DIY" (Do It Yourself o Fes-t'ho tu mateix), aquí teniu un parell de vídeos inspiradors per si algun dia us voleu construir la vostra pròpia caseta i fer-vos els maons vosaltres mateixos, un a un...

En el primer cas necessitareu: una extrusora rectangular i una mica d'ajuda dels amics...





I aquest altre sistema, doncs és anar fent,i algun dia els tindrem tots...




Però no sembla una tasca gaire abellidora, passar-se els dies produint maons d'aquesta manera, oi? Així i tot, malgrat la duresa de les condicions, o potser precisament per això, no trobeu que cadascun d'aquests rudes maons és una petita joia?

dilluns, 26 de gener del 2009

Liu Jianhua al Caixaforum


Fins a finals de febrer, dins l'exposició "Zones de Risc", s'exposa una peça de porcellana de l'artista xinès Liu Jianhua (1963). Sempre produeix una petita satisfacció quan, entre una selecció d'obres d'art contemporani, descobrim la presència d'un artista que ha fet de la ceràmica el seu principal aliat com a recurs expressiu.


Liu Jianhua va néixer l'octubre de 1962 a Ji'an, província de Jiangxi (Xina). Va entrar molt jove en contacte amb la ceràmica: amb només quinze anys va entrar a treballar a la Fàbrica d'Escultura en Ceràmica i Porcellana de Jingdezhen que dirigia un oncle seu. Més endavant, va estudiar escultura al Departament de Belles Arts de l'Institut de Ceràmica de Jingdezhen, graduant-se el 1989. A l'actualitat és co-professor de l'Acadèmia d'Art de Yunnan a Kunming, on viu. Ha exposat de forma individual a Hong Kong, Taiwan i Xina, i ha participat en diverses exposicions col lectives a tot el món.
La porcellana, símbol identitari de la Xina tradicional és, en mans Jianhua, vehicle de representació de l'evolució cap a una modernitat qüestionable. Així, la seva experiència en el procés de la producció ceràmica industrial, influencia obres com "Somni" (2006), un amuntegament de peça utilitària de porcellana que al·ludeix de forma rotunda al desaforat cicle producció-consum de la societat actual.




L'obra més coneguda de Liu Jianhua són potser unes petites escultures de fibra de vidre i porcellana de la que formen part diverses sèries de cossos de dona "servides" en plats com si fossin una deliciosa menja oriental. Es tracta d'una reflexió crítica sobre les actituds envers les dones, tant a la Xina com en l'escena de l'art contemporani i de la política mundials.
Però és Shangai la protagonista de l'obra que podem veure al tercer muntatge de la proposta "Zones de Risc" ( en la qual també podem contemplar entre altres "El profeta" de la sempre suggerent pintora sud-africana Marlene Dumas, o l'inquietant instalació "Movimiento en falso" del mexicà Damián Ortega). La ciutat, sembla trontollar, aguantant-se en uns fràgils fonaments que en el fons són tan sols en el seu propi reflex, l'ombra fosca de la inestabilitat, la precarietat, la desigualtat...


divendres, 23 de gener del 2009

Cons piromètrics


Puc fer servir els cons per a saber a quina temperatura cou el meu forn?

Com molta gent, fa un temps jo hagués contestat que sí a aquesta pregunta, però la resposta, en realitat, no és del tot correcta. Revisant fa unes setmanes el completíssim catàleg de Vicentiz, vaig trobar aquesta explicació sobre la diferència entre les respectives funcions de piròmetres i altres dispositius i els cons:

“ Els equips ( indicadors, reguladors, ...), a més d'altres prestacions característiques en cada cas, mesuren la temperatura existent, mentre que els cons mesuren la determinant temporal de la cuita, indicant el grau de cocció assolit. Per tant, els cons mesuren l'efecte de la temperatura i el temps, determinant l'estat de la cuita. [...] És un error la idea generalitzada que un con fon o indica una temperatura amb independència del temps.”

Els cons piromètrics són una invenció del ceramista alemany Herman Seger. Ens remuntem a finals del segle XIX, quan encara la tecnologia no havia desenvolupat artilugis com el termopar que puguessin resistir temperatures tan altes.


El ceramista alemany Herman Seger


El control de la cuita es realitzava antigament gràcies a l'extracció de “testimonis” ( petites mostres esmaltades que es col·locaven prop de la mirilla), o senzillament a base d'experiència reconeixent el punt de la cuita segons el color de l'interior del forn.

Els cons s'aproximen més a la idea dels testimonis, ja que ens dónen una idea, no tant de la temperatura, sino del l'efecte del binomi temperatura-temps sobre l'esmalt. El piròmetre, en canvi, ens indica la temperatura puntual, però no ens dóna idea de l'efecte d'aquesta temperatura en funció del temps que l'haguem mantingut dins el forn, per exemple.

Per a què ens poden servir doncs els cons?

Doncs per exemple, si un esmalt que ja havíem fet servir no ens funciona, el saber a quin comportament de cons s'ajustava ens ajudarà a identificar el problema: si potser algun dels components de la fórmula ha variat, ja sigui per un error nostre al pesar o perquè hem canviat de proveidor i per tant els materials varien lleugerament de composició, etc. O també per a corroborar sospites en cas que creiem que el piròmetre no està funcionant correctament. Els cons també ens poden ser útils per a valorar les diferències de la cuita en les diverses zones del forn, col·locant-los en racons diferents i comparant-los.

Podeu trobar alguna cosa més sobre cons si cliqueu aquí. I si sabeu alguna cosa més que ens pugui ser d'utilitat a tothom... us animeu a deixar la vostra empremta? Gràcies!



dijous, 22 de gener del 2009

Convocatòria: Cerco 2009



Ja s'ha fet pública la convocatòria anual de CERCO, l'esdeveniment ceràmic de més repercussió internacional al nostre país que tindrà lloc entre el 14 i el 17 de maig a Zaragoza. El programa d'exposicions i activitats no està definit però ja està oberta la inscripció a la fira i també el IX PREMI INTERNACIONAL DE CERÀMICA CONTEMPORÀNIA ARAGÓ 2009. Podeu consultar les bases per a participar al concurs clicant aquí o bé omplir el formulari per a solicitar estant a la fira clicant aquí. La data límit per a participar al concurs és el 9 de març i per a la fira el 23 del mateix mes. Teniu aquesta informació i més a la pàgina web de CERCO.

dimecres, 21 de gener del 2009

Workshop de "Tècniques ceramico-gràfiques"

L'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo organitza un curs de Tècniques ceramico-gràfiques els dies 10, 11 i 12 de març, dirigit per la Graciela Olio amb el següent contingut:

  • Conceptualizació dels objectes ceramico-gràficos i trets gràfics aplicats a la ceràmica
  • Desenvolupament històric de la fotoceràmica i els seus mètodes de realització
  • Explicació i demostració del procés de goma dicromatada directa
  • Treball a partir de negatius fotogràfics en filmines i amb fotogrames
  • Processos de cocció de las impressions. Alta i baixa temperatura
  • Diferents aplicacions al terreny de la pràctica artística i artesanal
  • Informació sobre la toxicitat dels materiales emprats
  • Desenvolupament i pràctica de les transferències a través de fotocopies directes sobre la pasta crua
  • Realització de calcomanies vitrificables manuals, gràfiques i pictòriques. Aplicació en cru o en cuit. En baixa, mitja i alta temperatura. Sota, sobre o sense esmalt.

Més informació i inscripcions:

Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo
Moli de la Torre, 16
08915 Badalona (Barcelona)
Tel.933 997 000
Fax 933 873 334
www.paugargallo.net
escola@paugargallo.net

dilluns, 12 de gener del 2009

Taller d'experimentació fotoceràmica amb dicromats sobre base ceràmica no esmaltada

Diumenge 15 de Febrer de 10 a 17h


L'antiga tècnica fotogràfica dels dicromats, permet obtenir imatges sobre tot tipus de superfície sense necessitat d'ampliadora. Amb un procediment i uns materials molt assequibles i amb la llum del sol, podem obtenir uns resultats de gran riquesa plàstica que obren un gran registre de possibilitats.

En aquest taller experimentarem en base a algunes d'aquestes possibilitats.
· Explicació teòrica del funcionament bàsic d'aquesta tècnica.
· Especificitats de l'aplicació d'aquest procés sobre una superfície ceràmica.
· Possibilitats segons els diferents tipus de variables: negatius, temps d'exposició, pigments, superfícies, acabats...
· Posada en pràctica de la tècnica: preparació de l'emulsió, aplicació i revelat amb diferents variables.

El taller tindrà lloc al C/ Navarra núm. 4 (Barcelona)
Inscripcions i més informació: elimalva@yahoo.es o 934251151 /680928069
Tallerista: Elisabet Moretó Alvarado

Última tecnologia en torns!!

Vet aquí com fer-vos un mini torn vosaltres mateixos. No sembla molt difícil, reciclant alguns components inservibles d'un vell ordinador es pot construir un bonic torn elèctric per a començar a practicar!
Bé, obviament, caldria comprovar a la pràctica la utilitat de tot plegat, però s'ha de reconèixer és interessant de veure i que, útil o no, resulta una bona contribució a l'enginyeria terrissaire.



USB Pottery Wheel - video powered by Metacafe
Related Posts with Thumbnails