dissabte, 16 de març de 2013

Toshiko Takaezu: apunts biogràficsToshiko Takaezu (pronunciat To-Shi-ko Taka-Yay-zu) va néixer el 17 de juny de 1922, a Pepeekeo (Hawaii). D'ascendència japonesa -els seus pares eren d'Okinawa-, les seves ceràmiques manifesten una simbiosi estètica i tècnica entre les cultures orientals i occidentals, sempre profundament lligada al seu amor per la natura.
Durant una visita al Japó amb una de les seves germanes el 1955, Takaezu va passar un temps en un monestir zen i amb alguns dels més eminents terrissers tradicionals del país nipó. De seguida va connectar amb la filosofia zen. Per a ella, la ceràmica formava part de la natura: “No veig cap diferència entre fer ceràmica, cuinar o cuidar de les meves plantes. Tot està relacionat. Tanmateix, per a mi treballar el fang és una necessitat . És tan gratificant, em regala tanta alegria,... i m'ha proporcionat moltes respostes a la vida. " (De fet, sovint utilitzava els seus forns per coure el pollastre o per assecar bolets, pomes o carbassons.)Takaezu va estudiar art a la Universitat de Hawaii, a Manoa, però el 1951 va ingressar a l'Acadèmia d'Art Cranbrook a Bloomfield Hills, Michigan, per formar-se amb la ceramista finlandesa Maija Grotell, un ferma creient en l'experimentació que permetia i animava els estudiants a trobar el seu propi camí. Si bé és cert que al principi de la seva carrera Takaezu va treballar la peça utilitària, a finals dels 50, fortament influenciada per la seva mestra, va abraçar el concepte de la creació ceràmica com a obra d'art,  feta per ser mirada enlloc d'utilitzada.Al llarg de la seva carrera, Takaezu va explorar un selecte repertori de formes, la gran majoria derivades del recipient vertical tancat que finalment s'ha convertit en un símbol de la seva obra.  
Les seves primeres peces eren fetes gairebé exclusivament al torn, però a mesura que anava imaginant formes cada vegada més grans, va incorporar també d'altres tècniques de construcció manuals. 
A partir del 1990 les seves peces creixen verticalment de manera notable i s'alliberen de les restriccions circulars de la roda.


També és aleshores que comença a tancar la part superior de les boles, deixant només com un petit mugró, i acaba per convertir-les senzillament en un gran llenç d'argila esfèric.


 El caràcter individual de cada peça vindrà donat per un seguit de matisos pictòrics, fruit d'un treball espontani amb els esmalts. Takaezu camina al voltant de la peça mentre aboca l'esmalt amb llibertat i destresa, i el deixa córrer o degotejar. 


Superposa múltiples esmalts, de vegades els respatlla o els esgrafia, o hi afegeix pinzellades... Aportant tots aquests elements d'improvisació al seu treball, Takaezu equilibra un procés de construcció més metòdic. 
De vegades Takaezu exhibia les seves grans “llunes” en hamaques en una al·lusió al seu mètode d'assecatge de les peces sobre xarxes.
Un altre aspecte important de la contribució de Takaezu a la ceràmica, és la seva faceta de professora. La seva passió per l'argila era contagiosa i va disfrutar sempre de compartir-la. A més de les classes, va tenir aprenents treballant al seu taller durant tota la seva carrera. Takaezu sempre insistia en l'alta missió del ceramista. A l'aula, repetia com un mantra: “Res de cendrers, res de souvenirs!!”.  


Va ensenyar a l'Institut d'Art de Cleveland durant gairebé una dècada i durant 25 anys a Princeton, on va ajudar a desenvolupar el programa d'art visual. Es va retirar de Princeton el 1992. Va morir l'11 de Març del 2011.
El seu treball ha estat objecte d'una retrospectiva itinerant que va començar al Museu Nacional d'Art Modern de Kyoto el 1995, i de l'exposició "La poesia de l'argila: L'art de Toshiko Takaezu" al Museu d'Art de Filadèlfia el 2004. La seva obra queda recopilada al llibre: "L'art de Toshiko Takaezu: En el llenguatge del silenci", editat per Peter Held. 

Entrevista amb Toshiko Takaezu:


Aquí la veureu treballant uns anys enrera (a partir del min 8´20" aprox.):dimecres, 13 de març de 2013

Taller de cuites!!
Aquesta proposta del Laboratori Tàctil promet!! En Carlets és un gran especialista en cuites experimentals i construcció de forns. 
El curs és molt complert està super bé de preu!!
Les places són limitades així que si us interessa no us adormiu!! C:
Aquí us deixo el programa 
Related Posts with Thumbnails