diumenge, 22 d’abril del 2012

Les parets de Sant Zenó


Des de Castelvecchio no hi ha més de 10 minuts caminant per la riba de l'Adigio fins arribar a la bonica basílca de Sant Zenó. Una llarga paret de pedra envolta la part posterior de l'esglesia.
 Però no tota és de pedra... 


Moltes restes de terrissa s'aprofiten arreu del món per a la contrucció de parets...

 




No sé si qui va construir aquesta paret va adonar-se de la quantitat de cares que deixava amagades entre les pedres...


En tot cas, la ceràmica en forma de totxana vista és un element clau en la decoració del campanar, construit entre el 1045 i el 1173. Més de la meitat dels 72 metres que mesura aquesta torre està decorada alternant franges de pedra amb franges de maó vermell. 


Les franges de totxana són un recurs decoratiu comú a tota la basílica, fins i tot per dins. I també trobareu detallets com aquests en altres parts de l'església...


I fins aquí el "tour" per Verona....  a la propera entrada tornem a Catalunya!

dimarts, 17 d’abril del 2012

Les ceràmiques de la Giulietta



 Romeu i Julieta no van existir mai. Tot i així, poques són les fantasies que hauran donat tant de si: Verona està plena de vestigis relacionats amb els dos joves amants i a ningú sembla importar-li gaire que cap sigui de veritat. És així com a Verona podreu visitar la casa de Giulietta, un palauet del segle XIV que va ser pertinentment modificat per a encaixar amb la llegenda a mitjans del s.XX.



Si us ve de gust ser partíceps dels pintorescos protocols que exerceix el turisme romàntic en aquest emplaçament, haureu d'arribar-vos-hi mastegant xiclet per a poder deixar la vostra empremta junt a la dels altres milers d'enamorats que han passat abans que vosaltres... 


I no us descuideu de posar-li la mà al pit a l'estàtua de bronze de la Giulietta que s'erigeix al pati de la casa i que és obra de l'escultor italià Nereo Costantin. Ha de ser l'esquerre, el dret no val... El que no recordo ben bé era per a què servia fer això... em penso que la majoria de la gent ho fa perquè veu que els altres també ho fan...o potser algú creu que així trobarà l'amor de la seva vida??


Obviament, res del que hi ha dins la casa tampoc va pertànyer mai a cap Giulietta però, tot i així, la visita a l'interior és recomanable. Entre altres coses, hi podreu veure algunes mostres de ceràmica popular de la zona.

Em va agradar molt aquesta tassa oberta de dues nanses recoberta d'un esmalt blau setinat i
austerament decorada amb traços blancs...


Però si em vaig enamorar en aquesta casa, va ser d'aquests petits bols rústics, fets de fang vermell i esgrafiats a través d'una engalba blanca. Estan vidriats amb esmalt transparent de plom amb tocs de ferro (crec) i de coure...


Els dibuixos són preciosos.... Estan datats de mitjans del s.XV.


I tal com estaven posats a la vitrina, eren un regal per a qualsevol apassionat del torn perquè es pot veure  perfectament la marca del fil de tallar a la base...


Una marca diferent a cada bol... de vegades les incisions que va deixar el fil estan ressaltades per  les restes de l'engalbat.


M'agraden tant aquests senyals de l'ofici...

diumenge, 15 d’abril del 2012

I més cursos...



A la primavera floreixen també els cursos.... Si us va quedar el cuquet amb el reportatge que vaig fer del Curs de Vidre, la Laia Moretó torna a convocar-ne un: 

Hola!!!
El dia 21 farem un taller d´Iniciació al Vidre: aprendrem a tallar aquest material amd diferents mètodes (tant el vidre pla com el que té volum) i donarem relleu a una planxa de vidre dins d´un forn de fusió soldant petits fragments.
Qui vulgui pot dissenyar algun petit objecte ja sigui tot en vidre o bé combinant materials.

Tots els que estigueu interessats  i us animeu feu-nos arribar un mail a la següent adreça on podeu reservar inscripció i obtenir més informació:
vidrearena@gmail.com

El preu és de 60€



I si voleu aprendre serigrafia, el cap de setmana del 9 i 10 de juny podeu apuntar-vos al curs que imparteix la Cristina Márquez al Laboratori Tàctil a Martorell. 
Més info a laboratoritactil@gmail.com

dimarts, 10 d’abril del 2012

Curs de Fotoceràmica 19 i 20 de Maig 2012




TALLER D’EXPERIMENTACIÓ AMB FOTOCERÀMICA DICROMATADA
Introducció a la tècnica fotogràfica de la goma dicromatada aplicada a la ceràmica

Impartit per Eli Moretó Alvarado
19 i 20 de maig

Grups reduïts, reserva la teva plaça!!!

Horari:
dissabte de 10 a 17h
diumenge de 10 a 14h

Preu: 88 euros

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS:
680928069 (Eli)
elimalva@yahoo.es
Pots veure imatges de cursos anteriors fent clic aquí.

dilluns, 2 d’abril del 2012

Verona

 
Quan treballes per a tu mateixa, els horaris i els dies de festa no tenen gaire a veure amb els de la majoria... Treballes molts caps de setmana i treballes en hores intempestives, si cal, per a acabar un  encàrrec... Després, si descanses quan la resta treballen es pensen que vius molt bé!! 
Però no és ni millor ni pitjor... treballar per compte propi té, com tot, avantatges i inconvenients, M'arriscaria a dir a aquestes alçades que el balanç, de moment, em surt positiu... Em refereixo més a raons de satisfacció personal amb el que faig que a balanços econòmics, evidentment. Per si a algú li queda cap dubte, de veritat que això no és cap ganga!!! 
El cas és que aquests dies de Setmana Santa els treballaré, però també he de confessar que fa unes setmanes ja vaig fer els meus quatre dies de vacances.


Certes qüestions familiars, van voler que el destí de l'escapada fos Verona, la ciutat de Romeo e Giulietta, un lloc on sembla que cada pedra té una llarga història. Em va semblar més burgesa que les altres ciutats italianes que he visitat fins ara (que només són Nàpols i Venècia, de fet), però s'hi menja igual de bé!! C-:

 
Una ciutat petita però plena de restes romanes, d'esglesies romàniques, de palauets renaixentistes i de parets recobertes de frescos...


Les visites de rigor a Verona són l'Arena, que és el tercer amfiteatre romà més gran del món, el Castelvecchio, un castell fortificat que han convertit en museu, i els diferents escenaris del més famós drama shakesperià. Però personalment us recomano que no deixeu de visitar el teatre romà, que es recolza sobre un dels turons que delimiten la ciutat, just a la vora del riu Adigio.
 
  
I sobretot, l'església de Sant Zenó que queda una mica als afores però que és una de les esglesies romàniques més boniques que he vist mai fora del nostre país.


Si alguna cosa té la ceràmica és que és pràcticament universal i omnipresent...  a Verona, com a tot arreu, vaig trobar mostres de ceràmica prou interessants... D'això va la propera entrada!

diumenge, 1 d’abril del 2012

Tastant el vidre...


Hi ha una certa tendència a agermanar el vidre i la ceràmica, però en realitat són dos materials que es treballen de formes ben diferents... Fa temps que tenia ganes de saber-ne una mica més del vidre, i ja em val, tenint una germana que s'hi dedica! El dissabte passat em vaig apuntar a un dels seus cursos... 




Vam aprendre a tallar vidres plans i també un mètode per a tallar ampolles de vidre. Això darrer em va encantar, és un mètode senzill que no requereix de maquinària, només una mica de pràctica... i la de coses que es poden arribar a fer amb ampolles seccionades!!!




El vidre és joc de transparències... vam experimentar a "atrapar" diversos materials entre dues plaques i ho vam deixar tot a punt per a que el forn fes la seva feina i ho fongués lleugerament ... encara no he vist com ha quedat, però vam poder veure mostres que ens donaven una idea dels possibles resultats. La tarda es va fer curta... hi ha tantes coses per provar!!!





Diuen que el vidre i la ceràmica no són gaire "amics", que a l'hora d'ajuntar-se no s'"agraden" gaire. Tenen processos i coeficients de contracció i dilatació molt diferents i corbes de cocció que no tenen gaire a veure... Tampoc té gaire a veure la manera de treballar els dos materials. Si treballar l'argila és un plaer per als dits, no cal que us digui que amb el vidre és tot el contrari, sempre hi ha d'haver alguna eina pel mig!



Potser sí que el vidre i la ceràmica no són gaire amics, però a mi m'agradaria donar-los una oportunitat, potser hi ha alguna manera... tot un repte!! (Com si encara no tingués prou coses per provar!!! C-:  )
Related Posts with Thumbnails