dissabte, 26 de febrer de 2011

"L'artesà" de Richard Sennet


"L'artesà" és un llibret petit, un assaig breu, però que desborda profunditat i lucidesa. Richard Sennet  redefineix l'essència de l'artesà i aconsegueix el que semblava impossible: allliberar-lo del pes de la nostàlgia i l'estacament arcaics. Al seu llibre "La corrosión del carácter", el sociòleg estatunidenc ja va analitzar a fons com el capitalisme ha deformat la nostra relació amb la feina i en aquesta línia explora aquí el significat de l'artesania en el context actual. 

"L'artesà simbolitza una condició humana particular: la de la persona que s'involucra i es concentra en allò que fa." diu Sennet i es proposa "indagar què passa quan separem la mà del cervell, la tècnica de la ciència, l'art de l'artesania."

L'artesà no és artesà per allò que fa sinó per com ho fa. Pel grau d'implicació en la seva feina, perquè no entén la seva feina únicament com un mitjà per aconseguir un fi. És així com Sennet identifica de la mateixa manera el  fuster i la comunitat de programadors de Linux com a artesans. Tot plegat està íntimament lligat a com la "nova economia" ens empeny a viure la nostra feina, el capítol "Capitalisme versus artesania" no té pèrdua. Però és l'artesania, justament, la que té a les seves mans la capacitat de subvertir el sistema tancat, la relació estàtica de mitjans i finalitats dels processos laborals contemporanis. 

dimarts, 22 de febrer de 2011

Taller d'experimentació fotoceràmica dicromatada 19 i 20 de Març de 2011Per fi, el dia ja torna a ser prou llarg com per  poder tornar a convocar un dels meus cursos de fotoceràmica! Serà els dies 19 i 20 de març. Aquí us deixo el cartell i la informació. Els lectors i lectores del Pastafangs sou els primers a saber-ho :-) Les places són limitades... Si voleu veure imatges d'altres cursos o de treballs realitzats amb aquesta tècnica, podeu fer clic aquí.

Taller d'experimentació amb fotoceràmica dicromatada
19 i 20 de Març del 2011

Jugant amb la llum del sol: una introducció a la tècnica fotogràfica de la
goma dicromatada aplicada a la ceràmica
 

Programa

Explicació teòrica:
  • Origen, història i bases de la fotografia amb goma dicromatada.
  • Variables que intervenen en el procés: tipus d’emulsions (goma aràbiga, cola blanca...), negatius, temps d’exposició, superfícies (pastes d’alta i baixa temperatura, engalbades, texturades...)
  • Possibilitats d’acabats: esmaltat, colorejat, exposicions successives...
Posada en pràctica de la tècnica:
  • Preparació de l’emulsió, aplicació i revelat. Veurem com influeixen algunes de les diferents variables que intervenen en el procés.

Experimentació:

  • És hora d’experimentar, de jugar... Ara que ja coneixem la tècnica, l’aplicarem sobre diferents superfícies, amb diferents emulsions, amb negatius que podem fer al taller...

Catàleg d’errors:
  • Explicació dels errors que apareixen amb freqüència en l’aplicació de la tècnica i com corregir-los. Es donaran pautes per a continuar treballant la tècnica als respectius tallers.


Impartit per Eli Moretó Alvarado 
Preu: 85 euros
Horari: dissabte 19 de 10 a 17h i diumenge 20 de 10 a 14h
INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS: 
680928069 (Eli) elimalva@yahoo.es

dimecres, 16 de febrer de 2011

Curs de Rakú amb CarletsCarlets Torrent, un dels grans genis de la cuita a casa nostra, reconegut ceramista i professor de ceràmica impartirà el següent curs a Pals, a l'era d'en Saulot.


Curs de Rakú dies 1, 2 i 9 d'Abril


Es faran peces amb pastes refractàries i resistents al xoc tèrmic, preparació dels esmalts ceràmics per Rakú i cocció de les peces. Durada del curs: 20 hores de classe. Els alumnes poden elaborar unes 4 peces o suports d'Ikebana.
El màxim d'alumnes admesos és de 12 persones.

El preu és de 160 € amb material inclòs.

T'hi apuntes ????


L'era d'en Saulot
c/Abeurador,31
17256 PALS
Telf. 629.965232

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001198050538

Curs: El torn i el té amb Ramon Fort
SETMANA SANTA 2011
Per a la propera Setmana Santa hem programat un curs amb el títol de El torn i el té en el que la protagonista principal serà  la tetera, peça que ens donarà l’excusa per treballar també els brocs, les nanses, les tapes i els seus diferents tipus d’encaixos.

EL TORN I EL TÉ
Del 21 al 24 d’Abril
Professor- Ramon Fort
Preu – 180 €
Preu allotjament – 70 €
 

dilluns, 14 de febrer de 2011

S.O.S. ( Coses del forn...)


Les resistències del meu forn es mouen!! Ja fa un temps que han començat a sortir-se de mare... Primer pas: trucar al tècnic.


 Pel que sembla les resistències estan començant la fase de declivi dins la seva vida útil.... M'explica que a alta temperatura i en els models en què van insertades a la ranura, les resistències pateixen especialment i es deterioren més ràpidament. Massa dic jo!!... Solució provisional: posar-hi... grapes!!


Les he fet amb fil de resistència i es claven fàcilment a la paret del forn. 


Recordeu un dels meus primers escrits? Parlava del meu forn nou i de com portem de fluixa aquesta assignatura els ceramistes. Doncs bé, ara que em passa això m'adono com segueixo de peix en aquesta assignatura :-(
A l'altra banda del món, just el Vicente Cardia ha tret una entrada al seu blog sobre el manteniment de resistències... És hora de posar-se les piles i aprendre més coses sobre forns elèctrics!! Fa poc també em van  dir que escalfant les resistències amb un soplet es podien tornar a posar a lloc... 
Encara no ho he provat però em sento tan ignorant en el tema que qualsevol consell és benvingut :-)

diumenge, 13 de febrer de 2011

Al taller sona... Mazoni


És a punt de sortir el nou disc de Mazoni i les radios ja comencen a fer-se'n ressò. No sé ben bé què ens depara el seu nou treball titulat  " Fins que la mort ens separi"  però fins ara, Jaume Pla (Mazoni) és l'artífex d'unes lletres que  flirtegen constantment amb la poesia  i que venen embolcallades en una heterodòxia musical capaç d'oscil·lar de les més pures arrels dylanianes a l'electrònica contemporània sense perder la naturalitat. M'agrada també la seva capacitat de qüestionar les dinàmiques perverses de la societat actual. Ho fa en veu pròpia en cançons tan excel·lents com aquesta "Eufòria" o revisitant l'herència dels grans d'aquí i allà com Bob Dylan o Pau Riba que Mazoni porta, i molt bé, al seu terreny.Ep, i mèrits a banda, Mazoni és fill ni més ni menys que de La Bisbal de l'Empordà, una de les grans capitals de la ceràmica catalana, només per això ja mereix estar en aquest blog :-)

dijous, 10 de febrer de 2011

Un passeig per La Candelera... Coses i gent que em vaig trobar a la Fira:
...òbviament, els cinturons i les sabates de l'Alicia :-) ......la meva companya de taller!! L'Ester Artajo i les seves ceràmiques...... la sorpresa més gran va tenir lloc el diumenge, quan vaig trobar-me l'Albert i el Quim, companys de la Pau Gargallo, en plena intervenció escultòrica utilitzant materials reciclats de la deixalleria municipal...

...tot un dia de feina, però a la nit la bèstia alada ja estava acabada...
... i també vaig conèixer alguns ceramistes i artesans de Molins, com la Irlanda...


...i el Sergi Pahissa i l'Emilia...
...el Sergi surt en un vídeo a un canal  a youtube on hi ha coses molt interessants, us recomano que hi doneu un cop d'ull, mireu sinó això...

dimarts, 8 de febrer de 2011

El dia després...El dia després només vols descansar.... Han estat dos dies esgotadors i la fira no és que hagi estat un èxit precisament. No només per a mi, és una cosa generalitzada. Els firaires més veterans, els que han viscut les èpoques daurades del món de les fires, també han marxat decebuts aquest any. El dia després i els següents toca reflexionar. No tot ha estat negatiu malgrat l'escassetat de vendes. L'experiència m'ha ajudat a veure coses que em seran útils per a seguir el camí. La Candelera és una fira gran, molt gran i molt heterogènia i es celebra en unes dates poc propícies per a despeses accessòries (tot just superant la ressaca dels Nadals, la "cuesta de Enero"). La pregunta és si les fires són el lloc per a la meva ceràmica... hi vaig donant voltes. Tampoc totes les fires són iguals... 
Afortunadament, al marge del tema vendes, he rebut molt bona resposta de la gent que s'aturava a mirar. La cosa està com està. Potser jo tampoc podria comprar les meves pròpies ceràmiques per molt que m'agradin!!! 
Alguna gent es pensa que quan vas de fira és com si te n'anessis de festa... i la cosa no va exactament així. Però he de reconèixer que el sol meravellós que ha lluït amb ganes els dos dies, les visites sempre encoratjadores dels amics, algunes descobertes ceràmiques i d'altres trobades inesperades, m'han permès  de viure moments  realment bons aquest cap de setmana :-) Els propers dies us explico més coses!

divendres, 4 de febrer de 2011

Fira de la Candelera 2011


Aquest cap de setmana es celebra la 160ena Fira de la Candelera a Molins de Rei . Tots els pronòstics indiquen que serà un cap de setmana quasi primaveral... si encara no teniu plans, aquesta impressionant fira que ja compta amb més de 160 anys d'història pot ser una molt bona opció i a més, aquest any hi participo amb les meves ceràmiques  al costat de la meva amiga Alícia  i les seves fantàstiques sabates i cinturons  :-) 
Ens hi trobareu tant dissabte 5 com diumenge 6 de sol a sol ( de 10h a 20h aprox.) ...així que si us animeu, no deixeu de fer-nos una visita!!
Related Posts with Thumbnails